SCROLL
ΠΙΣΩ ΣΤΟ BLOG

Χτισμένη στα 1.160 μέτρα, η Μηλιά Μετσόβου Αμέρου, με κινητήρια δύναμη την αγάπη των ανθρώπων της για το χωριό, κάνει τα πρώτα της βήματα και προσελκύει το ενδιαφέρον του ταξιδιωτικού κοινού, δίνοντας μια νέα πνοή και στην επιχειρηματικότητα του τόπου. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Γιώργος Τατόλης, ενορχηστρωτής αυτής της προσπάθειας, η Μηλιά ανθίζει.

Πως προέκυψε η ιδέα για την ανάδειξη και την προβολή της Μηλιάς Μετσόβου Αμέρου;

Η αγάπη που νιώθω για το χωριό μου και η ανησυχία που με πλημμυρίζει σκεπτόμενος ότι μπορεί να χαθεί στη λήθη, όπως τόσα άλλα χωριά, με κίνησε να αναδείξω την ομορφιά του σε όλο τον κόσμο. Θέλω να μοιραστώ την καθημερινότητα του χωριού, την απλότητα της ζωής εδώ, όπου η φύση συνυπάρχει αρμονικά με τον τρόπο ζωής μας.

Επιθυμία μου είναι να φέρω κοντά μας ανθρώπους που αγαπούν τη φύση και σέβονται το περιβάλλον, προσκαλώντας τους να ανακαλύψουν την ομορφιά και τη γαλήνη που προσφέρει το χωριό μας, σεβόμενοι την απλότητα της ζωής εδώ και αγκαλιάζοντας τη φύση με όλη την αυθεντικότητά της. Από παλιά, είχα δημιουργήσει μια ομάδα στο πρόγραμμα mIRC, προκειμένου να επικοινωνούμε όλοι οι συγχωριανοί  μας, ειδικά όσοι βρίσκονται στον Καναδά. Από το 2008, στην εποχή των social media, προσπαθώ ακόμα περισσότερο να αναδείξω τις ομορφιές του χωριού μας, δημοσιεύοντας βίντεο και φωτογραφίες από την καθημερινότητα και διάφορα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στο χωριό μας.

Πάμε να γνωρίσουμε την Μηλιά; Πείτε μας λίγα πράγματα για τον τόπο σας.

Η Μηλιά βρίσκεται στον νομό Ιωαννίνων, στο δήμο Μετσόβου, σε υψόμετρο 1.160 μέτρων, με περίπου 190 μόνιμους κατοίκους. Το χωριό έχει δημοτικό σχολείο, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μας πηγαίνουν στο Μέτσοβο για γυμνάσιο και λύκειο καθημερινά. Χαρακτηριστικό του γραφικού χωριού μας είναι η λαϊκή τέχνη. Σήμερα λειτουργούν περίπου 15 εργαστήρια τα οποία δημιουργούν όμορφα ξύλινα είδη, γνωστά σε όλη την Ελλάδα. Η ξυλογλυπτική αυτή παράδοση του τόπου μας μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Τι μπορεί να κάνει ο επισκέπτης στον τόπο σας; Τι εμπειρίες θα ζήσει;

Στη Μηλιά μας ο επισκέπτης θα περιηγηθεί στα γραφικά σοκάκια, θα επισκεφθεί τις εκκλησίες, θα γευτεί τις παραδοσιακές μας γεύσεις στα καφενεία και την ταβέρνα του χωριού. Για τους τολμηρούς ο εύκολα προσβάσιμος καταρράκτης Λα Μπουλουβαρού, που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, τους περιμένει το καλοκαίρι για βουτιές στα παγωμένα του νερά. Εκεί σίγουρα θα συναντήσει και τους νέους του χωριού που πλημμυρίζουν με τις φωνές και τα γέλια τους τα μεσημέρια που αναζητούν δροσιά. Περπατώντας στην πλατεία του χωριού, ο επισκέπτης θα βρεθεί μπροστά στο γυάλινο περίπτερο με τη βαλσαμωμένη αρκούδα. Το 1992, κάτοικοι του χωριού τη βρήκαν έξω από το χωριό, βαριά άρρωστη και ταλαιπωρημένη. Προσπάθησαν πολύ να τη σώσουν, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν, έτσι αποφάσισαν να την βαλσαμώσουν ώστε να υπενθυμίζει στους ίδιους αλλά και στους επισκέπτες ότι ο τόπος αυτός ανήκει σε όλους.

Ενώ μια βόλτα στο λαογραφικό μουσείο του χωριού θα ταξιδέψει τον επισκέπτη στον πολιτισμό του τόπου μας με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα χρηστικά αντικείμενα να αποτυπώνουν την ιστορία της Μηλιάς. Διατηρούμε με αγάπη τα ήθη και τα έθιμα μας καθώς αποτελούν μέρος της ταυτότητάς μας. Αν βρεθείτε στην Μηλιά την Πρωτοχρονιά θα συναντήσετε στα σοκάκια του χωριού καρναβάλια που πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, στις 20 Μαΐου γιορτάζουμε τον πολιούχο μας Άγιο Νικόλαο και άνδρες και γυναίκες ντυμένοι με παραδοσιακά ρούχα θα σας φιλέψουν τοπικά φαγητά που ετοίμασαν εθελοντές, την ημέρα των Βαΐων τα παιδιά μαζεύουν ξύλα και το βράδυ ανάβουν μία μεγάλη φωτιά όπου γύρω της μικροί μεγάλοι γιορτάζουν, ενώ τον Δεκαπενταύγουστο οι γυναίκες του χωριού φοράνε την  παραδοσιακή τους στολή και χορεύουνε στο προαύλιο της εκκλησίας.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου, τόσο των κατοίκων του χωριού όσο και και των επισκεπτών.

Πλέον, το χωριό μας διαθέτει κάποιες επιλογές διαμονής δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν τη μαγεία της Μηλιάς, ζώντας την μοναδική της καθημερινότητα, έστω και για λίγο. Σιγά σιγά το χωριό μας αποκτά ξανά ζωή και φαίνεται πως οι ταξιδιώτες θέλουν να βρεθούν κοντά μας. Ενώ το Πάσχα που μας πέρασε, μαζευτήκαμε  η παρέα που μεγαλώσαμε μαζί τα καλοκαίρια  στο χωριό. Συζητήσαμε για διάφορα θέματα του τόπου και μια σειρά από ενδιαφέρουσες ιδέες όπως αυτές της Λένας και της Αθηνάς μας έκαναν να προχωρήσουμε σε νέες δράσεις. Το καλοκαίρι του 2023, ασχοληθήκαμε με διάφορες δραστηριότητες για τα παιδιά – καλλιτεχνικά, καθαρισμό του περιβάλλοντος, βραδιά σινεμά, το έθιμο της κούνιας και ζωγραφίσαμε τενεκέδες που στη συνέχεια τους τοποθετήσαμε στην πλατεία του χωριού.

Το πολύ σημαντικό ότι ότι σε όποιο άτομο ζητήσαμε βοήθεια, αυτό την πρόσφερε απλόχερα και εθελοντικά. Αυτή η αμοιβαία αλληλοσυνδρομή αντικατοπτρίζει τη δύναμη της κοινότητάς μας και μας έδωσε τη δύναμη για να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. ‘Όταν αγαπάς τον τόπο σου μπορείς να του προσφέρεις λίγο από την ενέργειά σου, λίγο από τη φροντίδα σου, λίγο από το χρόνο σου ή ολόκληρη τη ζωή σου’, αυτόν τον στίχο έχω διαβάσει από Σεφέρη και πορεύομαι με αυτόν τον στίχο.

Δείτε περισσότερα για τη Μηλιά Μετσόβου Αμέρου