SCROLL

Πηγή: naftemporiki.gr

Ιωάννα Δρέττα: Η διευθύνουσα σύμβουλος του Marketing Greece αναλύει τη στρατηγική προβολής για κρίσιμους τουριστικούς προορισμούς.

Η αποκρυπτογράφηση των δυνατοτήτων κάθε προορισμού, των τάσεων που επικρατούν, αλλά και των αγορών στις οποίες απευθύνονται οι προορισμοί για προσέλκυση επισκεπτών, αποτελεί το «κλειδί» για έναν επιτυχημένο σχεδιασμό προωθητικών ενεργειών τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα η Αθήνα, που αποτελεί τη κύρια πύλη τουρισμού για τη χώρα μας, είναι ίσως το μεγαλύτερο project της Ελλάδας με χαρακτηριστικά city break. Η Σαντορίνη, κορυφαίος νησιωτικός προορισμός παγκοσμίως, πλέον χρειάζεται να προστατευτεί από τον υπερτουρισμό, ενώ αντίθετα η Θεσσαλία βάζει τις βάσεις για να περάσει στο επόμενο επίπεδο.

«Η τουριστική αγορά αποτελεί ένα ραγδαία εξελισσόμενο περιβάλλον: νέοι τουριστικοί προορισμοί αναδύονται στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, το προφίλ του απαιτητικού και ενημερωμένου ταξιδιώτη κυριαρχεί, ενώ η χρήση του διαδικτύου αλλάζει σαρωτικά τον τρόπο αναζήτησης πληροφοριών και κράτησης», επισημαίνει στη «Ν» η διευθύνουσα σύμβουλος του Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα, η οποία προσθέτει:

«Σε ένα τόσο πολύπλοκο περιβάλλον, “κλειδί” για την ανάδειξη ενός τουριστικού προϊόντος είναι η χάραξη μιας ξεκάθαρης στρατηγικής, η οποία εστιάζει στα τμήματα αγορών που έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική και μεγιστοποιούν την απόδοση της επένδυσης».

Αθήνα: Ανερχόμενη δύναμη στο city break

H Αθήνα αποτελεί καταλύτη για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και η ανάδειξή της ως κορυφαίου city break προορισμού συνιστά μία από τις κύριες προτεραιότητες της Marketing Greece.

Παρά το γεγονός πως η θέση της Αθήνας ενισχύεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζοντας αύξηση στην τουριστική ζήτηση (π.χ. οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο Αεροδρόμιο Αθηνών αυξήθηκαν κατά 88% το διάστημα 2012-2017, ποσοστό που δίνει μια εικόνα της αυξητικής πορείας), παραμένουν σημαντικά τα περιθώρια βελτίωσης, τόσο σε σχέση με την ανοδική τάση που παρατηρείται παγκοσμίως για τον τουρισμό πόλεων/ City break, όσο και με τις «επιδόσεις» ανταγωνιστικών προορισμών (π.χ. Ρώμη και Βαρκελώνη) που προσελκύουν πολλαπλάσιο αριθμό επισκεπτών σε σχέση με την Αθήνα. Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει η κ. Δρέττα, σε επίπεδο στόχευσης, αυτό υποδεικνύει την ανάγκη για:

1.Έμφαση στις αγορές με άμεση αεροπορική διασύνδεση, δεδομένου πως η ύπαρξη απευθείας διασύνδεσης αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής προορισμού City break.

2.Εντατικοποίηση προβολής σε παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές που προτιμούν ήδη την Ελλάδα για τις διακοπές τους π.χ. Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία κτλ., σε αγορές με προοπτικές ανάπτυξης, π.χ., Ισπανία και σε αγορές με υψηλή μέση δαπάνη, π.χ., ΗΠΑ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναδεικνύοντας high end προϊόντα.

3.Επικέντρωση στα τμήματα αγοράς που δείχνουν προτίμηση στον τουρισμό City Break, όπως για παράδειγμα:

  • Στους pure city breakers, σε επισκέπτες δηλαδή που επιλέγουν την Αθήνα ως τελικό προορισμό, και όχι απλά ως ένα σύντομο σταθμό πριν από την επίσκεψή τους σε ένα νησί.
  • Στους millennials (γεννημένοι μεταξύ των δεκαετιών 80s – 00s) που αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά τμήματα city breakers παγκοσμίως.
  • Στους empty nesters (γονείς που τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει και μένουν πλέον σε άλλο σπίτι) που παρουσιάζουν αυξημένη κατά κεφαλήν δαπάνη.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ
ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ