SCROLL
ΠΙΣΩ ΣΤΟ BLOG

Σε ένα από τα πιο δυσπρόσιτα μέρη της Ελλάδας μια νέα γυναίκα συστήνει στους επισκέπτες τα βουνά των Αγράφων. Όπως λέει η ίδια “Είμαι η Βασιλική Κοϊμτζίδου, εμψυχωτής υπαίθριων δραστηριοτήτων, συνοδός βουνού και ξεναγός. Η δουλειά στη φύση είναι η ιδανική δουλειά θα έλεγε κανείς. Θα συμφωνήσω και θα πω πως είναι όμως πολλά παραπάνω.”

Ποια είναι η δράση της Finix Adventures;

Διοργανώνουμε ποικίλες δραστηριότητες όλο το χρόνο στα Άγραφα Θεσσαλικά και Ευρυτανικά, όπως πεζοπορία, καγιάκ, τοξοβολία, ποταμοδιάσχιση, ιππασία, διάσχιση φαραγγιών, αστροπαρατήρηση, κάμπινγκ και περιηγήσεις με 4×4, ενώ διοργανώνουμε και διάφορα βιωματικά εργαστήρια. Σε πολλές χώρες όπως στη Σκωτία συνταγογραφούν βόλτες στη φύση στους ασθενείς τους. Η φύση θεραπεύει και μας γεμίζει ενέργεια. Μέσω των υπαίθριων δραστηριοτήτων προσπαθώ να μεταλαμπαδεύσω αυτή τη γνώση και να αφήσω ένα αποτύπωμα στους επισκέπτες. Η ζωή μου και η εργασία μου είναι στενά συνυφασμένες με αρμονία.

Πως περνάει μια μέρα με τη Finix Adventures;

Εδώ δεν υπάρχει άγχος, ούτε ρολόγια, ούτε ταλαιπωρία… υπάρχει ηρεμία γαλήνη και πνευματική διαύγεια. Όταν έρχονται οι ταξιδιώτες για πεζοπορία, περπατάμε στο δάσος, το απολαμβάνουμε με όλες τις αισθήσεις και γινόμαστε ένα με αυτό όπως κάνω κάθε μέρα ούτως η άλλως. Μυρίζουμε και αναγνωρίζουμε τα βότανα, τρώμε  *χαμοκέρασα και βατόμουρα (υπερτροφές του δάσους), βγάζουμε τα παπούτσια και πατάμε στο χώμα να γειωθούμε, καθόμαστε σε μια από τις αμέτρητες πηγές, κλείνουμε τα μάτια μας και ακούμε το νερό που κυλάει. Αδειάζουμε το μυαλό μας και μαθαίνουμε να παίρνουμε 5 λεπτά τη μέρα για τον εαυτό μας που δεν θα κάνουμε τίποτα.  Υπενθυμίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να αναπνέουμε βαθιά και να ξεκουράζουμε την ψυχή μας. Μαζί με τις ομορφιές της φύσης μοιράζομαι κομμάτια της ψυχής μου και δεν νιώθω ότι δουλεύω εκείνη την ώρα.

Πως προέκυψε η επιλογή των Αγράφων ως βάση σου, τόσο σε προσωπικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο;

Διάλεξα συνειδητά να ζήσω μόνιμα στα Άγραφα γιατί εκεί βρήκα τον εαυτό μου και ολοκληρώθηκα ως άνθρωπος. Τα Άγραφα είναι το πιο δυσπρόσιτο μέρος της Ελλάδας, συνδυάζουν την άγρια γεωμορφολογία με ένα ατόφιο οικοσύστημα. Κατατάσσονται σύμφωνα με την Unesco στα 1 από τα 5 μέρη με τον πιο καθαρό ατμοσφαιρικό αέρα του πλανήτη και στα πιο καθαρά νερά της Ευρώπης. Είναι το βασίλειο της απομόνωσης, αντιπροσωπεύουν τις δυσκολίες της ζωής και την επιστροφή του ανθρώπου στη φύση και τον εαυτό του. Το κομμάτι του τουρισμού που έχω διαλέξει να ασχοληθώ είναι στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού, οικοτουρισμού και αγροτουρισμού και με κάνει να νιώθω όμορφα και ηθικά εντάξει. Όλα γίνονται με σεβασμό και υπευθυνότητα. Αυτό σημαίνει ότι είναι φιλικό με το περιβάλλον, περιέχει στοιχεία **περμακουλτούρας και το αποτύπωμα που αφήνει είναι μικρότερο από τον ρυθμό αναγέννησης της φύσης. Το μόνο που με στεναχωρεί είναι πως επιδιώκονται παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και οφείλουμε να προστατέψουμε ότι έχει απομείνει αγνό και ατόφιο από την Ελλάδα μας.

Θέλεις να μοιραστείς μαζί μας για ποιους λόγους αξίζει να επισκεφθεί κανείς τα Άγραφα;

Η επίσκεψη στα Άγραφα είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν, ένας τόπος ανόθευτος, ανέγγιχτος και ατόφιος, άγνωστος για τους περισσότερους ταξιδιώτες. Εδώ θα γνωρίσετε ανθρώπους με τραχιά χέρια και καθαρά μάτια, κατοίκους του βουνού που έζησαν μια πολύ σκληρή ζωή, γεμάτη στερήσεις. Μια ζωή που όμως δεν τους στέρησε ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό τους, τη φιλοξενία. Οι ρυθμοί στην κοινωνία που ζούμε είναι τρελοί με πολύ πίεση και άγχος, τα Άγραφα είναι το βασίλειο της απομόνωσης, το κατάλληλο μέρος για να ηρεμήσει η ψυχή και να χαθεί το μάτι σε μια θάλασσα από επιβλητικά βουνά, ατελείωτα ελατόδαση και δρυόδαση με ψηλά απότομα φαράγγια και ποτάμια να συμπληρώνουν το τοπίο. Σας περιμένω με μεγάλη χαρά να εξερευνήσουμε μαζί το μαγικό αυτό τοπίο, να γευτούμε παραδοσιακά φαγητά και να μοιραστώ μαζί σας ιστορίες από τη ζωή στο χωριό και τις αναβάσεις στα βουνά.

 

*χαμοκέρασα είναι οι αγριοφράουλες. Είναι ένα φυτό των δασικών εκτάσεων που αναπτύσσεται σε όλο το Βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Γνωστότερο άγριο είδος είναι το Fragaria vesca, ιθαγενές της Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής.
**Περμακουλτούρα είναι μία εφαρμοσμένη επιστήμη που βασίζεται σε πολλούς επιστημονικούς τομείς και στόχος της είναι ο σχεδιασμός ενός αειφόρου τρόπου ζωής, δηλαδή ενός τρόπου ζωής που δεν δανείζεται από το μέλλον αλλά αντιθέτως εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων για τις επερχόμενες γενιές. Βάζουμε όρια στη κατανάλωση και μοιραζόμαστε δίκαια το πλεόνασμα.

 

Δείτε περισσότερα για Finix Adventures