SCROLL
ΠΙΣΩ ΣΤΟ BLOG

Τι είναι αυτό που επιδιώκει το OpenFarm;
Το Open Farm είναι το brand μιας ομπρέλας υπηρεσιών που σχεδίασε η εταιρεία Med Culture. Κοινός άξονας είναι η σύνδεση καταναλωτών της πόλης με μικρούς, ποιοτικούς παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, των οποίων οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε όλη την ελληνική επικράτεια και είναι ανοιχτές και προσβάσιμες στο καταναλωτικό κοινό, που επιθυμεί να ενημερωθεί για την προέλευση της τροφής του.

Η ιστοσελίδα openfarm.gr χαρτογραφεί, κατηγοριοποιεί και αναδεικνύει τα «ανοιχτά»  επισκέψιμα αγροκτήματα και τις μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που βρίσκονται δίπλα μας ή είναι διάσπαρτα σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Μονάδες που εκτός από την παραγωγή εξαιρετικών, ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, προσφέρουν και υπηρεσίες εκπαίδευσης, φιλοξενίας και αναψυχής. Ταυτόχρονα, το κατάστημα shop.openfarm.gr προτείνει προϊόντα από παραγωγούς του δικτύου, που παράγουν σε μικρή κλίμακα, χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες. Με το δίκτυο open farm φέρνουμε σε πρώτο πλάνο τα επισκέψιμα αγροκτήματα της Ελλάδας για να αναδείξουμε τις εμπειρίες και τις ιστορίες των παραγωγών της τροφής μας.

Επιδιώκουμε να εμπνεύσουμε στους καταναλωτές την αγάπη για “επιστροφή” στη φύση και στις ρίζες της τροφής μας, προτείνοντας ταυτόχρονα ένα μοντέλο βιώσιμων αγροδιατροφικών προορισμών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η πρόταση openfarm είναι ένα πέρασμα στα παρασκήνια για να γνωρίσουμε τον ζωτικό ρόλο που έχουν οι αγρότες στη φροντίδα της υπαίθρου και στη βιωσιμότητα τους αγροοικοσυστήματος.

Τι εμπειρίες μπορεί να βιώσει ένας επισκέπτης σε ένα αγρόκτημα του δικτύου OpenFarm;
Οι εμπειρίες περιλαμβάνουν επισκέψεις με ή χωρίς διαμονή σε ανοιχτές, φιλόξενες φάρμες και καταλύματα που προσφέρουν πλήθος δραστηριοτήτων. Οι επισκέπτες γνωρίζουν τους ανθρώπους των αγροκτημάτων που παράγουν την τροφή τους, ακούνε τοπικές ιστορίες, ξεναγούνται στους χώρους των αγροκτημάτων, λαμβάνουν μέρος σε εργαστήρια και δοκιμάζουν προϊόντα που καλλιεργούνται και παράγονται τοπικά. Υπό συνθήκες μπορούν και να συμμετάσχουν στις εργασίες του κάθε αγροκτήματος (καλλιέργεια, συλλογή φρούτων και λαχανικών, τρύγισμα, άρμεγμα και παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων κ.ά) και να κάνουν μαθήματα ντόπιας κουζίνας. Υπάρχουν αγροκτήματα αστικά (κοντά στο κέντρο των πόλεων), περιαστικά (σε μικρή ακτίνα έξω από την πόλη) και τέλος τα αγροκτήματα της υπαίθρου σε όλη την Ελλάδα. Αγροκτήματα φυτικής παραγωγής, ζωικής παραγωγής, βιολογικά, βιοδυναμικά, φυσικής καλλιέργειας, ολοκληρωμένης διαχείρισης, αναγεννητικής γεωργίας.

Η επίσκεψη σ’ ένα αγρόκτημα φυτεύει τον σπόρο των σωστών διατροφικών συνηθειών και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και ανοίγει την πόρτα για βαθύτερη κατανόηση της “περιπέτειας” της τροφής.

Για την οργάνωση μιας επίσκεψης ξεκινάμε από την ιστοσελίδα openfarm.gr, όπου ο χρήστης επιλέγει τα κριτήρια που τον ενδιαφέρουν (περιοχή, παραγωγική κατεύθυνση, πιστοποιήσεις και δραστηριότητες στο κτήμα), βλέπει τις μονάδες που ικανοποιούν την αναζήτησή του και οργανώνει την επίσκεψή του είτε σε απευθείας συνεννόηση με το αγρόκτημα ή με την βοήθεια της ομάδας του openfarm.

Πως ενισχύει η δράση τους προορισμούς στους οποίους δραστηριοποιούνται τα αγροκτήματα;
Μέσα από την γνωριμία με τα ανοιχτά αγροκτήματα οι επισκέπτες ανακαλύπτουν, εκτός από τα αυθεντικά προϊόντα του κάθε τόπου, την πολύμορφη ελληνική ύπαιθρο και έρχονται σε επαφή με τον τοπικό πολιτισμό, την παράδοση και τους ντόπιους. Συνειδητοποιούν πως ο πραγματικός πλούτος της χώρας είναι το περιβάλλον, η βιοποικιλότητα και ο πολιτισμός. Πολιτισμός ο οποίος περιλαμβάνει εκτός από τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους την αυθεντική φιλοξενία, τις τοπικές παραδόσεις και την γαστρονομία.

Οι άνθρωποι που ανήκουν στις γενιές κάτω των 40 ετών, (“millennials”, “generation Z”) ταξιδεύουν περισσότερο και καταναλώνουν προϊόντα και υπηρεσίες με διαφορετικό τρόπο. Ζουν σε μεγαλουπόλεις αποσυνδεδεμένοι από τους ανθρώπους στην ύπαιθρο που φροντίζουν για την παραγωγή της τροφής τους, ωστόσο ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται σχετικά με τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις. Επιλέγουν πιο υγιεινές και οικολογικά υπεύθυνες διατροφικές επιλογές, όντας ευαίσθητοι στο βραχυπρόθεσμο αλλά και στο μακροπρόθεσμο κόστος των επιλογών τους. Απορρίπτουν την ταμπέλα του “τουρίστα” και την “all inclusive” υπηρεσία και διεκδικούν για τον εαυτό τους έναν ρόλο “ταξιδευτή”, που αναζητά στον τόπο που επισκέπτεται την αυθεντική εμπειρία και τους καθημερινούς ανθρώπους, ενδιαφέρονται για το φυσικό περιβάλλον, το οικολογικό αποτύπωμα, τη γαστρονομική εμπειρία, την ποιότητα και την προέλευση της τροφής που δοκιμάζουν.

Δείτε περισσότερα για το Open Farm