Ένα εμβληματικό παραδοσιακό Σκιαθίτικο σπίτι μετατρέπεται σε Open House και η ιστορία μιας οικογένειας, η παράδοση του τόπου και η ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής μας διηγούνται την ιστορία τους στη Χώρα της Σκιάθου.
- Πως ξεκίνησε η ιδέα του Σκιαθίτικου Σπιτιού;
Το «Σκιαθίτικο Σπίτι» είναι μία ιδιωτική πρωτοβουλία με σκοπό τη διατήρηση και την ανάδειξη του παραδοσιακού τρόπου ζωής του περασμένου αιώνα στη Σκιάθο. Η οικία χρονολογείται από το 1904 και έχει ως έκθεμα τον ίδιο της τον εαυτό, συνοδευόμενη από τα κειμήλια τεσσάρων γενεών. Πρόκειται για ένα βίωμα που έγινε εγχείρημα. Από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας ζούμε ανάμεσα σε μνήμες και ιστορίες προγόνων. Στη διατήρηση και διάσωση της μνήμης, φυσικά, συνέβαλλε το γεγονός ότι μεγαλώσαμε στο αρχοντικό της οικογένειας, στο οποίο έζησαν οι πρόγονοί μας, και το οποίο κληροδοτούνταν από γενιά σε γενιά μαζί με τα αντικείμενα που το πλαισίωναν. Κάθε γενιά διατηρούσε τα αντικείμενα της προηγούμενης ως ένδειξη σεβασμού. Σήμερα, αυτό το συνονθύλευμα από μνήμες, ιστορίες και κειμήλια τεσσάρων γενεών αποτελεί βίωμα και κομμάτι της ταυτότητάς μας. Έτσι, πριν από πέντε χρόνια πήραμε την απόφαση να «ανοίξουμε» το σπίτι μας στο κοινό, δημιουργώντας ένα open house στη Χώρα της Σκιάθου.
- Πάμε να μας ξεναγήσετε στο Σπίτι σας; Ποιο σημείο είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη συναισθηματική αξία για εσάς;
Ο επισκέπτης εισερχόμενος στο ισόγειο της οικίας θα συναντήσει αρχικά το αυθεντικό σκιαθίτικο τζάκι, τον καστρινό και τον σκιαθίτικο καναπέ, έναν πολυέλαιο του 1883, έναν αρχαίο αμφορέα, παραδοσιακές φορεσιές, σκιαθίτικα χαλιά, κεντήματα και κοσμήματα. Η ξύλινη σκάλα, στη συνέχεια, θα τον οδηγήσει στον όροφο όπου υπάρχουν τρία δωμάτια και ένα οφίς, στον οποίο δεσπόζει η λιθογραφία με τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ και την βασίλισσα Όλγα. Στον όροφο θα συναντήσει κασέλες με κειμήλια, τον αργαλειό, το σιδερένιο κρεβάτι με τα αυθεντικά κεντήματα και στρωσίδια, την ξύλινη κασέλα της νύφης καθώς και σε κορνίζες οικογενειακές φωτογραφίες, με τις μορφές των παλαιότερων γενεών σε σέπια και ασπρόμαυρα πορτρέτα. Το σύνολο των εκθεμάτων σε συνδυασμό με την βιωματική ξενάγηση στο χώρο, συγκροτούν όλα μαζί μια μοναδική ατμόσφαιρα. Το δωμάτιο με τα μπαούλα αποτελεί το σημείο με τη μεγαλύτερη συναισθηματική αξία για εμάς. Πρόκειται για τον χώρο με το φωτογραφικό υλικό, τα χειρόγραφα έγγραφα και τα κειμήλια πολέμων της οικογένειας. Ένα δωμάτιο γεμάτο αναμνήσεις τεσσάρων γενεών. Ένα δωμάτιο όπου αρκετοί από τους επισκέπτες μας δάκρυσαν από συγκίνηση. Ένα δωμάτιο στο οποίο τα κειμήλια αφηγούνται την ιστορία του τόπου μας, μέσα από την ιστορία μίας οικογένειας.
“Ένα δωμάτιο, όπου σε κάθε ξενάγηση νιώθουμε υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη για τις ρίζες μας.”
- Τα μελλοντικά σας σχέδια για αυτή την πρωτοβουλία;
Κάθε χρόνο το «Σκιαθίτικο Σπίτι» εξελίσσεται και εμπλουτίζεται σε επίπεδο επιστημονικής έρευνας και πληροφορίας. Στα μελλοντικά μας σχέδια, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και η ένταξη της τεχνολογίας στο χώρο της οικίας. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να προσφέρουμε και μία οπτικοακουστική εμπειρία που θα συμπληρώνει την βιωματική αφήγηση της ιστορίας των προγόνων μας, προσφέροντας ένα πολυαισθητηριακό ταξίδι στο παρελθόν με τα μέσα του παρόντος και του μέλλοντος.
- Πέρα από το τουριστικό ενδιαφέρον που έχει το Σκιαθίτικο Σπίτι, ποιον άλλο στόχο εκπληρώνει;
Η οικία είναι ένα «δοχείο ζωής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης. Εκεί γεννιέσαι, μεγαλώνεις, γερνάς. Εκεί ζεις, εξελίσσεσαι και πεθαίνεις! Για εμάς η οικία μας είναι ένα «δοχείο ζωών», στο οποίο έζησαν, μεγάλωσαν και γέρασαν τέσσερις γενεές πριν από εμάς. Καθεμία από τις γενιές «γέμιζε» το «δοχείο»-οικία με μνήμες, ιστορίες και κειμήλια. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας ένα «δοχείο» γεμάτο αφθονία ζωών, στο οποίο έρχεται να προστεθεί και η δική μας. Ευθύνη μας είναι να παραδώσουμε αυτό το «δοχείο» στην επόμενη γενιά ακέραιο. Βασικός μας στόχος είναι η διατήρηση της μνήμης!