SCROLL
ΠΙΣΩ ΣΤΟ BLOG

Η έννοια του sustainable tourism θεωρώ ότι είναι ταυτόσημη με την ανάληψη ευθύνης όλων μας, των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα αμβλύνουν πρωτίστως τις επιπτώσεις του τουρισμού στο περιβάλλον.

Στην Ελούντα της Κρήτης έχουμε αναπτύξει πλήθος δράσεων που μας καθιστούν σε σημαντικό βαθμό ανεξάρτητους στα περιβαλλοντικά, ενώ αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν σε αρκετά άλλα μέρη.

Υπάρχουν ήδη πολλοί εξωτερικοί συνεργάτες που ειδικεύονται στην ανακύκλωση και παραλαμβάνουν τα ξεδιαλεγμένα στερεά απόβλητα, έτοιμα προς εκμετάλλευση. Ειδικά από το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι και τα μέταλλα μπορούν οι επιχειρήσεις να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη. Αλλά κι από τα πλαστικά, που μαζί με το χαρτί αποτελούν το μεγαλύτερο όγκο στερεών αποβλήτων, μπορεί να υπάρξει οικονομικό όφελος αν ξεχωρίζουμε τα διαφορετικά είδη:

  • το πολυαιθυλένιο (π.χ. τα καπάκια και τα δοχεία απορρυπαντικών) τα δίνουμε στην Πλαστικά Κρήτης
  • το πολυστυρένιο («φελιζόλ») στην Εργατέξ
  • ενώ το PET (π.χ. διάφανα μπουκάλια) και το πολυπροπυλένιο (π.χ. φαγητοδοχεία) στην Κρητική Ανακύκλωση
  • Φυσικά, διαχωρίζουμε τις μπαταρίες και τους λαμπτήρες, που και γι’ αυτά υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης (ΑΦΗΣ, Ανακύκλωση Συσκευών, κ.α.),
  • όπως και το γυαλί που το παραλαμβάνει η Creta Eco Phoenix

Στην Αθήνα και τη Σπάρτη υπάρχουν εταιρείες όπως η Ανταποδοτική Ανακύκλωση και η Λακωνική Βιοενεργειακή που πληρώνουν τους παραγωγούς αποβλήτων για τα ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ και σε νησιά όπως η Τήνος και οι Λειψοί λειτουργούν εδώ και χρόνια αποτελεσματικά τοπικά συνεταιριστικά σχήματα για την εκμετάλλευση των υλικών αυτών.

Ειδικά για το οργανικό κλάσμα των αποβλήτων, δηλαδή από τα υπολείμματα τροφών και τα κηπαία, τα οποία αποτελούν και το πιο δύσκολο ρεύμα, έχουμε ήδη αρκετές επιλογές για κομποστοποίηση ή ενεργειακή αξιοποίηση. Μεγάλους κομποστοποιητές έχουν ήδη όλα σχεδόν τα περίφημα ξενοδοχεία στην Ελούντα, όπου ανακυκλώνονται κυρίως τα κλαδέματα των κήπων, τα φύλλα και τα λουλούδια, αλλά και ορισμένα από τα οργανικά της κουζίνας (κυρίως εκείνα από τον καθαρισμό λαχανικών και φρούτων). Προσωπικά, θεωρώ σημαντική οικονομική ευκαιρία για εταιρείες του κλάδου της κομποστοποίησης να πουλάνε πλέον υπηρεσίες κι όχι μόνο εξοπλισμό, δηλαδή να αναλάβουν οι ίδιες την παραλαβή των οργανικών αποβλήτων από τις τουριστικές μονάδες (εστιατόρια και ξενοδοχεία) και να τα οδηγούν σε αξιοποίηση. Μια τέτοια υπηρεσία προσφέρει ήδη η Τεχνική Βιοενεργειακή Κρήτης στην περιοχή του Ηρακλείου και η Λακωνική Βιοενεργειακή στη Σπάρτη, οι οποίες μετατρέπουν τα οργανικά απόβλητα σε βιοαέριο (μεθάνιο), δηλαδή καύσιμο για παραγωγή ηλεκτρισμού.

Το μήνυμα είναι σαφές: Ας κάνουμε εμείς πρώτοι τη διαφορά για να παραδώσουμε ένα περιβάλλον ακόμα πιο καθαρό στις επόμενες γενιές. Είναι υποχρέωσή μας.