Zero Waste
Είσαι ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής ή άλλης τουριστικής επιχείρησης. Παρέχεις άνετες, σύγχρονες υποδομές και υψηλό επίπεδο υπηρεσιών. Η ζήτηση για το προϊόν σου είναι μεγάλη, οι πελάτες σου είναι ευχαριστημένοι, τα ratings σου είναι παραπάνω από ικανοποιητικά. Επομένως, όλα καλά. Όπα. Ή μήπως όχι;
Μαζί με όλα αυτά που έχεις πετύχει για να ξεχωρίσεις στον κλάδο σου, έχεις φροντίσει η επιχείρησή σου να είναι βιώσιμη και περιβαλλοντικά βιώσιμη; Που σημαίνει: παράγεις για σένα οικονομικό όφελος, φροντίζοντας όμως από τη δραστηριότητά σου να μην επιβαρύνεται και το περιβάλλον;
Αν το κάνεις, τότε ναι – όλα καλά.
Αν όχι, τότε μην περιμένεις άλλο! Κάντο με τη βοήθεια του Zero Waste!
Τι είναι το Zero Waste;
Μια πρωτοβουλία της Marketing Greece με στόχο η επιχείρησή σου εκτός από αποδοτική να γίνει πιο «πράσινη». Πιο φιλική προς το περιβάλλον και έτσι, πιο φιλική προς τον ίδιο τον άνθρωπο, τώρα και στο μέλλον.
Και πώς ακριβώς επιτυγχάνεται ο στόχος της πρωτοβουλίας Zero Waste; Χωρίς κόπο.
Με πολύ απλά βήματα που εμπεριέχονται στο τρίπτυχο Reduce – Replace – Recycle.

Reduce
Λιγότερα σκουπίδια και σπατάλες!
- Μπορείς να σχεδιάσεις τα μενού της μονάδας σου ακόμα πιο προσεκτικά, ώστε να λιγοστέψουν οι αχρείαστες ποσότητες πρώτων υλών, που τελικά καταλήγουν στον κάδο.
- Φροντίζεις τα τρόφιμα που προσφέρεις σε μπουφέ να είναι σωστά υπολογισμένα για να μην πετάς τίποτα μετά το πρωινό, το γεύμα ή το δείπνο.
- Βάζεις στην καθημερινότητα της επιχείρησής σου την κομποστοποίηση. Έτσι μπορείς να συμβάλεις σημαντικά στη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, ενώ το κομπόστ μπορεί να αξιοποιηθεί στο περιβάλλον με πολλούς ωφέλιμους τρόπους.
- Α, και κάτι ακόμα. Δεν πετάς κατάλληλα τρόφιμα! Βρίσκεις οργανώσεις και φορείς, που θα παραλάβουν ότι περισσεύει και θα το μοιράσουν σε όσους έχουν ανάγκη.

Replace
Αντίο αντι-οικολογικά υλικά!
- Αρχικά μπορείς να αντικαταστήσεις όσο περισσότερες πλαστικές συσκευασίες γίνεται με χάρτινες.
- Αποχωρίζεσαι και το πλαστικό καλαμάκι, στη θέση του χρησιμοποιείς χάρτινο.
- Προσφέρεις σαμπουάν και σαπούνι σε soap bar ή dispenser, όχι πια στα γνωστά μικρά, πλαστικά μπουκαλάκια που επαρκούν ελάχιστα και χρειάζονται διαρκώς ανανέωση.
- Ακόμα μπορείς να αρχίσεις σιγά – σιγά να προμηθεύεσαι ποσότητες «χύμα» από τα υλικά που χρειάζεται η επιχείρησή σου, περιορίζοντας το packaging και λέγοντας ένα βροντερό «όχι» στο πλαστικό.

Recycle
Ακόμα να αρχίσεις την ανακύκλωση;
- Πρώτη προτεραιότητα είναι να καθιερώσεις τους κάδους χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο).
- Στη συνέχεια εντοπίζεις και αξιοποιείς αδειοδοτημένους ανακυκλωτές μη επικίνδυνων αποβλήτων (όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό, τενεκεδάκια) και επικίνδυνων αποβλήτων (όπως καμμένα λάδια, μπαταρίες, λαμπτήρες, χημικές ουσίες) μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων (ΗΜΑ).
- Φροντίζεις να καθιερωθεί πρόγραμμα ανακύκλωσης σε όλα τα τμήματα της επιχείρησης σου.
- Αγοράζεις όσο το δυνατόν περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά.
- Και επειδή όλα αυτά προϋποθέτουν γνώσεις, επενδύεις το χρόνο που χρειάζεται για να εκπαιδευτείς σωστά εσύ και το προσωπικό σου σε ότι αφορά πρακτικές και κατηγορίες ανακύκλωσης.

Μήπως τώρα σκέφτεσαι, ότι όλα αυτά είναι δύσκολο να τα εφαρμόσεις και να τα κάνεις καθημερινά πράξη στην επιχείρησή σου; Όπα…! Για σκέψου λίγο πιο «καθαρά».

Το ξέρεις, ότι...
- Τα ξενοδοχεία παράγουν απορρίμματα της τάξης των 1,7-2,5kg ανά άτομο την ημέρα;
- Η διαχείρισή τους και η ανακύκλωσή τους απαιτούνται ήδη νομικά, και δεν αποτελούν απλώς επιλογή;
- Στη χώρα μας ανακυκλώνεται μόλις το 19% των αστικών αποβλήτων, με όσα αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την αειφορία ειδικά σε ανεπτυγμένους και δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους όπως ο τουρισμός;
Η Marketing Greece σε προτρέπει να ενισχύσεις τη βιωσιμότητα της τουριστικής επιχείρησης σου. Μέσα από την πρωτοβουλία Zero Waste προτείνει απλές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις για ένα χρόνιο πρόβλημα. Παράλληλα, σου δείχνει ότι «πράσινη» επιχειρηματικότητα δεν σημαίνει μόνο καθαρό περιβάλλον.
Σημαίνει και αύξηση της ανταγωνιστικότητας για την επιχείρηση που την εφαρμόζει. Γιατί οι «πράσινες» πρακτικές στην καθημερινότητα δεν είναι μόδα.
Είναι απαίτηση και κριτήριο ποιότητας για όλο και περισσότερους επισκέπτες.
Όπα λοιπόν… Ήρθε η ώρα για αλλαγές. Πρώτα απ’ όλα στη νοοτροπία: πιστεύουμε στο στόχο Zero Waste και μπαίνουμε στη διαδικασία να τον πετύχουμε. Μετά στην καθημερινή πράξη: αποχαιρετάμε παλιομοδίτικες συνήθειες που παράγουν τόνους σκουπιδιών και τις αντικαθιστούμε με νέες, «πράσινες» πρακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον.

Σήμερα, best seller στην αγορά τουρισμού είναι οι επιχειρήσεις που υιοθετούν Zero Waste πολιτική. Εσύ, θα κάτσεις να κοιτάς;
INSETE
Ενημερώσου και πάρε ιδέες & tips από τον “Πρακτικό Οδηγό για Ανακύκλωση” του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ.
Κατεβάστε εδώ την έρευνα >