SCROLL

 

Ο απολογισμός της Marketing Greece πραγματοποιήθηκε από την κα Αγάπη Σμπώκου, Αντιπρόεδρο Δ.Σ. Marketing Greece

 

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητά Μέλη,

Φίλες και φίλοι,

Διανύουμε το τρίτο καλοκαίρι της πανδημίας και ενώ συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε επιφυλακή έχουμε μάθει να ζούμε, να εργαζόμαστε, και να δημιουργούμε με αυτή τη συνθήκη. Έχουμε πλέον τις γνώσεις και την εμπειρία να το διαχειριστούμε και να κατακτήσουμε τους στόχους μας. Όμως και σήμερα ο ελληνικός τουρισμός δεν πορεύεται σε εύκολες συνθήκες. Κάθε άλλο. Αισθανόμαστε ότι η μια πρόκληση διαδέχεται την επόμενη.

Εργαλεία μας στη Marketing Greece – και αυτή τη φορά – όπως σε κάθε άλλη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε- είναι πάντα η δυναμική, η ευελιξία, ο επαγγελματισμός, τα γρήγορα αντανακλαστικά και η ενσυναίσθηση. Με αυτά τα όπλα η Marketing Greece συμβάλει σταθερά στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Κερδίζει αναγνώριση από την αγορά, την πολιτεία και – προπαντός – κερδίζει την αποδοχή στην παγκόσμια αγορά που είναι και το ζητούμενο.

Αυτός είναι και ένας διαχρονικός μας στόχος: οι αξίες μας να μας μας κάνουν ανθεκτικούς και αποτελεσματικούς. Σε κάθε πλαίσιο. Ώστε εμείς να αισθανόμαστε δυνατοί, και απολύτως ικανοί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να στηρίξουμε τον πρωταγωνιστικό κλάδο της οικονομίας μας.

Με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνεια για το έργο όλων των ανθρώπων που απαρτίζουν τη Marketing Greece μπορώ να πω στη σημερινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, ότι παρά το ότι το 2021 δεν ήταν μία εύκολη χρονιά, ο απολογισμός του έργου της Marketing Greece έχει μόνο θετικό πρόσημο.

 

Γιατί είμαστε το αποτέλεσμα που παράγουμε

Η Marketing Greece είναι

Οι δράσεις της.

Οι διακρίσεις της.

Οι σχέσεις εμπιστοσύνης που οικοδομήθηκαν που οδηγούν σε σταθερές συνεργασίες και συμπράξεις.

Η εξωστρέφειά μας της ομάδας.

Οι αριθμοί που μαρτυρούν ότι η ομάδα δουλεύει ακατάπαυστα για να πετύχει τους στόχους όλων μας, και του ελληνικού τουρισμού.

 

Η Marketign Greece είναι οι δράσεις μας:

Επιτρέψτε μου ενδεικτικά να αναφέρω ορισμένες από τις κεντρικές δράσεις μας για τη χρονιά που πέρασε:

Εμπνευστήκαμε το Work From Greeceμια πρωτοβουλία που ξεκίνησε επίσημα τον περασμένο Νοέμβριο και έχει γίνει ήδη σημείο αναφοράς για το διεθνές κοινό των Digital Nomads. Και επειδή οι συνέργειες είναι – και θα είναι – ένα θεμελιώδες στοιχείο της ταυτότητας μας, η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Μεγάλο Χορηγό COSMOTE και τους Χορηγούς AEGEAN και Eurobank, ενώ τελεί και υπό τις αιγίδες των Υπουργείων Τουρισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το work from Greece συνεχίζει τις δράσεις του και φέτος, αποτελεί τη μοναδική σε εθνικό επίπεδο συνολική προσπάθεια να μετατρέψει το αρχικό ενδιαφέρον σε πραγματική απόφαση.

Ακόμα μια σημαντική, ιδιαίτερα δημιουργική δράση μας, είναι το νέο brand Greek linesΣε συνεργασία με Έλληνες designers και άλλα ελληνικά brands δημιουργούνται προϊόντα υψηλής αισθητικής προς πώληση. Η πώληση τους γίνεται μέσω των συνεργασιών μας με τα brands αυτά, ενώ πλέον λειτουργεί και το ηλεκτρονικό κατάστημά. Στηρίζουμε με αυτό τον τρόπο τα έσοδά μας και κατ’ επέκταση – ως μη κερδοσκοπική εταιρία – τις δράσεις μας για την προβολή της Ελλάδας.

Θα ήθελα να αναφέρω τη δράση Destination Experience Makers, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη της αξίας που δίνει η βιωματική εμπειρία σε έναν προορισμό. Στο site της Marketing Greece φιλοξενούνται ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες μέσα από τις οποίες επιδιώκουμε να προβάλουμε όσο μπορούμε πιο δυναμικά τον ρόλο των ανθρώπων ή οργανισμών που κάνουν τη διαφορά στους προορισμούς με τη δουλειά και τις πρωτοβουλίες τους σε επίπεδο εμπειριών που μπορεί να έχει ο επισκέπτης.

Τέλος, σημαντική δράση – εδώ και χρόνια είναι η πρωτοβουλία we are all marketing Greece, που μας φέρνει σε επαφή με τις τουριστικές τοπικές κοινωνίες. Η Μarketing Greece διοργανώνει τοπικά events σε ανεπτυγμένους και αναπτυσσόμενους τουριστικά προορισμούς προβάλλοντας διεθνείς πρακτικές για την επόμενη μέρα του τουρισμού και επενδύοντας στις αξίες της συνέργειας και της τεχνογνωσίας.

 

Η Marketing Greece είναι οι σημαντικές διακρίσεις της

Είναι η  έμπνευση που απέδωσε καρπούς. Είναι η εργατικότητα και η δημιουργικότητά που αναγνωρίστηκαν εντός και εκτός συνόρων, με τουριστικά και διαφημιστικά βραβεία και διακρίσεις. Τη χρονιά που πέρασε η Marketing Greece έλαβε 12 βραβεία για καμπάνιες, για το  discovergreece, για destination videos, για πρωτοποριακές προωθητικές πρωτοβουλίες. Όλες αυτές οι σπουδαίες διακρίσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι oι αξίες και το όραμά μας αντανακλώνται στο έργο μας …

Η επιμονή στην ποιότητα κάνει τη διαφορά …

Η ομαδική μας δουλειά αποδίδει.

Και ότι η Marketing Greece – ας μου επιτραπεί – είναι ένας κορυφαίος θεσμός που σταθερά προωθεί, στηρίζει, και ανοίγει δρόμους ανάπτυξης για όλους μας και τον ελληνικό τουρισμό.

 

 Η Marketing Greece είναι οι συνεργασίες και οι συμπράξεις της

Αναγνωρίζοντας ότι κανένας δε μπορεί να πετύχει μόνος, η επένδυσή μας στις συνεργασίες και τις συμπράξεις είναι διαρκής και αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της Marketing Greece. Έτσι,

Εντατικοποιήσαμε τη συνεργασία με τις περιφέρειες: Νοτίου Αιγαίου -Κεντρικής Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Ιονίων Νήσων – Πελοποννήσου – Στερεάς Ελλάδας – Κρήτης

Επιδιώξαμε σταθερές συνεργασίες με το Δήμο Αθηναίων – Κεφαλληνίας – Σύρου – Σκιάθου.

Συνεχίσαμε μια γόνιμη και αποδοτική σχέση υποστήριξης με τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής Χαλκιδικής, καθώς και με τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις.

Εξάλλου συνεχίζουμε σταθερά τη στρατηγική μας σχέση με την AEGEAN, αλλά και με τη Eurobank, Sani/Ikos, Fraport, Electra καθώς και για το 2021 με την Coca Cola.

Παράλληλα, προχωρήσαμε στην εκπόνηση στρατηγικών σχεδίων μάρκετινγκ για την Τριλογία Αττικής: Ελευσίνa – Αθήνα – Λαύριο και το  ιδιαίτερα σημαντικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης & αποκατάστασης της Βόρειας Εύβοιας. Θα ήθελα να τονίσω εδώ, πως η Marketing Greece, έχει κομβικό και συντονιστικό ρόλο στην προβολή και προώθηση της Β. Εύβοιας μέσω pro bono καμπάνιας υποστήριξης που περιλαμβάνει: τη δημιουργία ταξιδιωτικών άρθρων, την προώθηση της μέσω των social media της Marketing Greece και του discovergreece.com, τη σύνταξη ειδικού Newsletter και την κατάρτιση προγράμματος δημοσιότητας.

Εξίσου μεγάλη βαρύτητα αποδώσαμε για μια ακόμα φορά στις συμπράξεις. Αναφέρω ενδεικτικά για τη χρονιά που πέρασε τη σύμπραξη τουρισμού για τα Χανιά, τη σύμπραξη τουρισμού Καβάλας-Θάσου και τη Μεγάλη σύμπραξη τουρισμού για την Κεντρική Μακεδονία.

Μια μεγάλη ένωση δυνάμεων, το This Is Athens and Partners (ο Δήμος Αθηναίων/EATA, ο ΣΕΤΕ και η Marketing Greece, η AEGEAN, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η Λάμψα Α.Ε., η Ιονική A.E. και η Lamda Development) συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά αποτελώντας την ουσιαστικότερη και μεγαλύτερη σε οικονομικό αποτύπωμα συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σήμερα. Και να αναφέρω εδώ, πως είμαστε πολύ κοντά στο να ανακοινώσουμε τη συνεργασία μας με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, ένα απαραίτητο βήμα στην ουσιαστική συνεργασία όλων των φορέων για την πόλη.

Ακόμα, επιδιώξαμε και συνεχώς επιδιώκουμε συνέργειες με πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, όπως π.χ.  το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μέγαρο Μουσικής, κ.ά. Μάλιστα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε μία πολύ ενδιαφέρουμε συνεργασία μας με το Μουσείο Μπενάκη.

 

Η Marketing Greece είναι η εξωστρέφειά της

Γνωρίζουμε πολύ καλά την αξία της εξωστρέφειας. Το αποδεικνύουμε ανοίγοντας δρόμους δικτύωσης με διεθνείς τουριστικούς φορείς. Για το 2022 η Marketing Greece επιλέγει να εντείνει την παρουσία της στον τουριστικό κλάδο, πέρα και έξω από τα εγχώρια δρώμενα, μέσω της συμμετοχής της στο World Travel and Tourism Council (WTTC), ως associate member. Στόχος μας είναι μέσα από τέτοιες επιλογές, να χτίσουμε σχέσεις με νέα κοινά και stakeholders από όλο τον κόσμο, και να αντλήσουμε γνώση και πληροφορία από έναν έγκριτο διεθνή οργανισμό.

Την ίδια στιγμή, η Marketing Greece έχει μια δυναμική παρουσία σε σημαντικά διεθνή ΜΜΕ με δηλώσεις και τοποθετήσεις σε ζητήματα που αφορούν τον τουριστικό κλάδο και τον ελληνικό τουρισμό πιο συγκεκριμένα.

Τη χρονιά που πέρασε, σχεδιάσαμε και παρουσιάσαμε επίσης το International Media Room στο Discovergreece.com, μία σελίδα αποκλειστικά αφιερωμένη στα διεθνή media με πληροφορίες, φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, που λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης για press trip και αφιερώματα στην Ελλάδα.

 

Τέλος η Marketing Greece είναι οι αριθμοί μας

Κλείνοντας αυτό τον απολογισμό, Θα ήθελα να αναφερθώ με μεγάλη υπερηφάνεια – το τονίζω –  στη μετρήσιμη δουλειά που έχει γίνει από όλη την ομάδα που στελεχώνει τη Marketing Greece.  Διότι βεβαίως ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος.

Και το αποτέλεσμα για εμάς είναι απολύτως μετρήσιμο. Ο αριθμοί δείχνουν μια τεράστια ενεργοποίηση ώστε να ανταποκριθεί η Marketing Greece στις απαιτήσεις της προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος σε μια περίοδο σύνθετη, δύσκολη, με πολλά προβλήματα …

Βγαίνοντας από τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα της πανδημίας, στο κατώφλι άλλων, σύνθετων προκλήσεων, εμείς είμαστε σταθερά εδώ, δυναμικοί, διορατικοί, αποτελεσματικοί.

Η σελίδα μας Discovergreece.com σημείωσε συνεχώς ρεκόρ επισκέψεων φτάνοντας τα 25.000 οργανικά sessions την μέρα.

42 videos δημιουργήσαμε το 2021 για Καβάλα- Θάσο – Πελοπόννησο – Σκιάθο – Χαλκιδική – Σύρο- Κρήτη – Κεντρική Μακεδονία – Outdoor Activities.

και 72 videos το 2022 για 25 διαφορετικούς προορισμούς σε Κρήτη-Κυκλάδες-Δωδεκάνησα – Ιόνια νησιά – Βόρειο Αιγαίο – Βόρεια Εύβοια.

Προσθέτω εδώ ότι η επισκεψιμότητα της σελίδας Covid του Discovergreece.com έφτασε τα 526.000 sessions, ενώ απαντήθηκαν περίπου 3000 ερωτήσεις ταξιδιωτών που αφορούσαν σε covid περιορισμούς και διευκρινήσεις.

Επιπλέον, σε επίπεδο δημοσιότητας καθιερώσαμε την αποστολή Newsletters σε μια ευρεία βάση επαφών που περιλαμβάνει πάνω από 1.000 επιλεγμένα διεθνή ΜΜΕ. Και με αφορμή την άρση ταξιδιωτικών περιορισμών, δημιουργήσαμε μια νέα θεματική με στόχο τη real time ενημέρωση των επαφών μας για τα ισχύοντα μέτρα COVID.  Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε περισσότερα από 50 curated press trips, ενώ ήμασταν σε συνεχή επαφή με μέσα από όλο τον κόσμο, τροφοδοτώντας με υλικό αλλά και απαντώντας απορίες. Με τον τρόπο αυτό συνδράμαμε ουσιαστικά, έγκαιρα και άμεσα στην ανάγκη ανοίγματος του Ελληνικού Τουρισμού.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Αυτοί ήταν κάποιοι από τους σημαντικότερους σταθμούς της δουλειάς που κάναμε τη χρονιά που πέρασε. Έχουν γίνει ακόμα πολλά, ουσιαστικά πράγματα.  Δεν είναι εφικτό να αναφερθώ σε όλα. Η Marketing Greece δημιουργήθηκε πριν από 9 χρόνια για να ενώσει τις δυνάμεις όλων μας, να ενισχύσει το μήνυμα του τουρισμού  μέσα από δυνατές και σταθερές συνεργασίας.

9 χρόνια μετά σχεδιάζει και υλοποιεί με βάση το εξής τρίπτυχο, το οποίο θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό για την αποτελεσματικότητά της:

Δράσεις με ενσυναίσθηση. «Διαβάζουμε» τις ανάγκες των καιρών και προσαρμοζόμαστε σε αυτές.

Επιμένουμε να είμαστε προσανατολισμένοι στην ποιότητα και της αυθεντικότητα. Είναι τα δύο στοιχεία που επιδιώκουμε σταθερά να διέπουν τις καμπάνιες και τα έργα μας.

Και χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργαζόμενους φορείς, επενδύουμε σε συνεργασίες εντός και εκτός χώρας με διάρκεια και προοπτική, και αναζητούμε διαρκώς νέες ευκαιρίες συμπράξεων.

 

Φίλες και φίλοι,

Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνθήκες την ερχόμενη χρονιά. Η φύση και η ένταση των ευκαιριών αλλά και προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας είναι απρόβλεπτη. Μπορώ να πω με βεβαιότητα όμως, ότι η Marketing Greece θα συνεχίσει να δουλεύει με το ίδιο πάθος και να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τον ελληνικό τουρισμό.

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων μας ανήκει στην Ιωάννα Δρέττα και στους ανθρώπους της Marketing Greece.

Επίσης ενα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους, όσοι συνεργάζονται μαζί μας.

Οι διακρίσεις, η αναγνώριση, η εξάπλωση της φήμης της Ελλάδας είναι έργο όλων μας.

Η Marketing Greece, όπως και ο ελληνικός τουρισμός, μας κάνει περήφανους.

Σας ευχαριστώ πολύ !

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ