32η Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ_Ομιλία Προέδρου Marketing Greece, Ιωάννας Δρέττα

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
SCROLL

 

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να μιλήσω σήμερα. Πλέον ως Πρόεδρός της, για τη Marketing Greece, που δημιουργήθηκε με όραμα να προσθέσει αξία στον ελληνικό τουρισμό. Με αντικείμενο την στρατηγική ενίσχυσή του μέσα από μια διαδικασία επανατοποθέτησης και στοχευμένης προώθησης του τουριστικού προϊόντος, η Marketing Greece, εδώ και πάνω πλέον από μια δεκαετία, μεγαλώνει, αναπτύσσεται, ωριμάζει, παράλληλα με τον ελληνικό τουρισμό, σταθεροποιεί την παρουσία της ως φορέας και δυναμώνει.

Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα διαρκές παράδειγμα εξωστρέφειας, διαλόγου και συνεργασίας.

Η Marketing Greece μαζί με τον ΣΕΤΕ και το ΙΝΣΕΤΕ, συνδιαμορφώνει μια νέα εποχή για τον ελληνικό τουρισμό πάντα με στόχευση και με στρατηγικό πλάνο:

αφουγκράζεται τις μεγάλες αλλαγές που πραγματοποιούνται παγκόσμια, διαβάζει τα μηνύματα των αγορών, τα αποκωδικοποιεί, και τα ενσωματώνει στις πρακτικές της.

Γιατί λειτουργεί με ενσυναίσθηση, με μάτια και αυτιά ανοιχτά, τόσο με τους φορείς του τουρισμού, όσο και τις τοπικές κοινωνίες.

Και γιατί αντιλαμβάνεται ότι, η τουριστική αγορά, όπως κάθε αγορά, αλλάζει διαρκώς.

Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος της: να εκφράζει τις αλλαγές που συντελούνται.

Και αυτό είναι σημαντικό αναφορικά με τη φυσιογνωμία αυτού του οργανισμού.

Λειτουργεί σαν «γέφυρα» ανάμεσα στον τουριστικό κλάδο και την κοινωνία. Μεταφέρει εκατέρωθεν μηνύματα που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Και πετυχαίνει αυτό: να δημιουργεί θετική φήμη για το brand name Ελλάδα και για τους επιμέρους προορισμούς.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφερθώ σε μερικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της εταιρείας:

Η Marketing Greece όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται σε διαρκή περιοδεία ανά την Ελλάδα, σε προορισμούς ώριμους, ανερχόμενους αλλά και νέους.

Γνωρίζει σε βάθος τους τόπους και τους ανθρώπους, χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τη βάση της τουριστικής κοινότητας, με επιχειρηματίες, εργαζόμενους, επιχειρήσεις έμμεσα συνδεδεμένες με τον τουρισμό, και φυσικά τις τοπικές κοινωνίες.

Συνομιλεί σε σταθερή βάση.

Αντλεί μηνύματα απευθείας από την πηγή.

Την ίδια στιγμή συμμετέχει και συν-διαμορφώνει τη δημόσια συζήτηση γύρω από την τοποθέτηση και προώθηση των προορισμών, χρησιμοποιώντας καλές πρακτικές που επαναλαμβάνονται από την αγορά.

Δηλαδή συμπαρασύρει με θετικό τρόπο και άλλους εμπλεκόμενους στον τουρισμό δημιουργώντας θετικό momentum.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η Marketing Greece λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής τεχνογνωσίας. Για να είμαι ακριβής, παράγει τεχνογνωσία! Αυτό προκύπτει από τη συμμετοχή της σε διεθνή think tanks και άλλες οργανώσεις, όπως επίσης από τη ζύμωσή της με DMOs εκτός Ελλάδος.

 

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Στη δεύτερη δεκαετία της ζωής της, η Marketing Greece πλέον αποτελεί καταλύτη στην τοποθέτηση και ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και παράδειγμα εξωστρεφούς οργανισμού που  επενδύει στην πράξη σε ουσιαστικές συνέργειες με τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ποιο είναι το όραμα για τη συνέχεια; Ποιος είναι ο δικός μας προορισμός; Ξεκάθαρα η στόχευση παραμένει σταθερή: 

Πρώτον: είναι η επανατοποθέτηση του τουριστικού προϊόντος με την -απολύτως αναγκαία πλέον- ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Επιτρέψτε μου να πω εδώ, πως αυτός είναι ένας εφικτός στόχος για τον φορέα μας. Γιατί διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις των παγκόσμιων πρακτικών, έχει δεσμούς με τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού, συνομιλεί με τις τοπικές κοινωνίες, και έχει όλα χαρακτηριστικά που την καθιστούν καταλύτης αλλαγής.

Δεύτερον: ένας ακόμα βασικός στόχος είναι η οργανική διασύνδεση του τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού. Γιατί στο όραμά μας ο τουρισμός αποτελεί μια βαθιά πολιτιστική εμπειρία. Έτσι, η ουσιαστική σύνδεση των δύο τομέων, μπορεί να συμβάλει στην ενσωμάτωση των αξιών της βιώσιμης ανάπτυξης στο προϊόν της χώρας μας, στην περαιτέρω διάχυση εισοδήματος σε μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και σε περισσότερες γεωγραφικές περιοχές.

Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα προτείνεται προς ψήφιση η νέα ΑΜΚΕ, θυγατρική της Marketing Greece, προκειμένου να συνομιλεί με όλους τους φορείς του πολιτισμού και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα προκύπτουν.

Στα εργαλεία μας που οδηγούν στην επίτευξη του στόχου, θα ήθελα να υπογραμμίσω αυτό: η Marketing Greece από την αφετηρία της ύπαρξης της, σταθερά επενδύει σε όλες τις καινοτόμες πρακτικές και θεματικές, δοκιμάζοντας στην πράξη τις νέες παγκόσμιες τάσεις. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκτός από την αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητά της, να δίνει προστιθέμενη αξία στο ΣΕΤΕ, αφού λειτουργεί ως όχημα συνεχούς διάδρασης με επιχειρήσεις και προορισμούς.

Κυρίες και κύριοι,

Στη Marketing Greece βλέπουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του τουρισμού έναν αξιόπιστο, αποτελεσματικό συνομιλητή και συνεργάτη. Αυτός ο ρόλος, έχω την αισιοδοξία, την πεποίθηση ότι θα διατηρηθεί και στο μέλλον, με ακόμα πιο ενισχυμένα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προανέφερα. Κάνοντας τον φορέα μας ακόμα πιο καθοριστικό, πιο ουσιαστικό, πιο αποτελεσματικό, στη διαδικασία της επανατοποθέτησης και προώθησης του ελληνικού τουρισμού.

Ως φορέα μηνυμάτων της αγοράς.

Αλλαγών και καινοτομιών.

Διάχυσης και εφαρμογής σύγχρονων,

βιώσιμων πρακτικών.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ