SCROLL
ΠΙΣΩ ΣΤΟ BLOG

Η ορμή του νερού που κατεβαίνει από την ονομαστή δρακόλιμνη Βερλίγκα και τα αδέλφια Γιάννης και Γιώργος Γεωργίου δίνουν ζωή στο Ανθοχώρι Μετσόβου και το τοπικό Μουσείο Υδροκίνησης.
Η ιστορία τους μας παρασύρει.

  • Ένας νέος άνθρωπος αφήνει την ζωή στα Ιωάννινα και αποφασίζει να ζήσει στην καρδιά της Πίνδου, στο Ανθοχώρι Μετσόβου, σε υψόμετρο 1.100 μέτρα. Αφορμή στέκεται το Μουσείο Υδροκίνησης Ανθοχωρίου. Μας ξεναγείτε;

Ένα υπαίθριο μουσείο, υπενθύμιση του ποσό νωρίς ο άνθρωπος ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τη ροή του νερού για τις ανάγκες της τότε δύσκολης καθημερινότητας στα βουνά της Πίνδου. Το μεγαλύτερο σε έκταση Μουσείο Υδροκίνησης στην Ελλάδα αφού καλύπτει έκταση 8 στρεμμάτων αποτελούμενο από γραφικά καλντερίμια τοξωτά γεφύρια και τρεχούμενα νερά. Θα συναντήσετε της υδροκίνητες μηχανές όπως νεροτριβή, μύλο, μαντάνια. Επίσης λειτουργεί κατάστημα εστίασης καφέ-φαγητό.

  • Ποια ήταν η έμπνευσή σας, η ιστορία εκείνη δηλαδή που σας οδήγησε να πάρετε αυτή την πρωτοβουλία;

Η ιστορία μας όσον αφορά τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες ξεκινάει το 2018 όπου σε ηλικία 23 ετών με την ανησυχία της επαγγελματικής αποκατάστασης αφήνουμε την πόλη των Ιωαννίνων για ένα καλύτερο μέλλον.. Αναλαμβάνουμε λοιπόν με τον αδερφό μου Γιώργο τις εγκαταστάσεις του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης..με πολύ προσωπική δουλειά και την βοήθεια της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Μέτσοβου ο χώρος αναστηλώθηκε πλήρως για να είμαστε σε θέση να υποδεχθούμε τους λάτρεις τις φυσικής ομορφιάς.

  • Έχετε αναφέρει ότι η δράση σας στο Μουσείο Υδροκίνησης Ανθοχωρίου αποτελεί ένα στοίχημα και μία πρόκληση. Γιατί;

Μεγάλη πρόκληση αποτελεί για εμάς είναι η πλήρης λειτουργία και ανάδειξη του χώρου αφού μιλάμε για το μοναδικό Μουσείο Υδροκίνησης στην Ήπειρο. Ένας όμορφος χώρος σε ένα πανέμορφο χωριό, άγνωστο ακόμα στο ευρύ κοινό.

  • Οι ντόπιοι πως υποδέχθηκαν την πρωτοβουλία σας;

Οι ντόπιοι της περιοχής ενθαρρύνουν τις κινήσεις μας και μας στηρίζουν με οποιοδήποτε τρόπο, και αυτό για εμάς είναι ικανοποίηση, χαρά αλλά και κίνητρο να συνεχίσουμε.

  • Ένας επισκέπτης τι εμπειρίες μπορεί να ζήσει στην ευρύτερη περιοχή του Ανθοχωρίου;

Το Ανθοχώρι Μετσόβου απέχει 6 χιλιόμετρα από τον κόμβο της Εγνατίας του Μετσόβου και σε υψόμετρο 1.100 μέτρα. Είναι ένα εύκολα προσβάσιμο χωριό όπου ο επισκέπτης εκτός από το Μουσείο Υδροκίνησης μπορεί να επισκεφθεί την Ιερά Μόνη Ζωοδόχου Πηγής του 17ου αιώνα, το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, τους καταρράχτες του Ανθοχωρίου. Επίσης το χωριό διαθέτει διάσημους ορειβατικούς προορισμούς όπως η κορυφή του όρους Λάκμου 2.295 υψόμετρο και η Δρακόλιμνη Βερλίγκα. Ένα σημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλους με ψηλές κορφές αλπικές λίμνες και ανθισμένες πλαγιές.

  • Το δικό σας αγαπημένο σημείο;

Αγαπημένο σημείο το τραπεζάκι δίπλα στα τρεχούμενα νερά που απολαμβάνεις στο μέγιστο τη φυσική ομορφιά του τόπου.


  • Ποιο είναι το όραμα σας για τον χώρο που δημιουργήσατε και τον τόπο σας; Πιστεύετε ότι οι νέοι έχουν ευκαιρίες επαγγελματικής δραστηριοποίησης στην περιφέρεια, μέσω από τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών για τους ταξιδιώτες και επισκέπτες;  

Πιστεύω ότι και άλλοι νέοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην Περιφέρεια Ηπείρου είτε με τον πρωτογενή τομέα, είτε στον τουριστικό κλάδο αφού ενημερωθούν για τα διαθέσιμα επιδοτούμενα προγράμματα. Υπάρχουν αρμόδια γραφεία στην Περιφέρεια Ηπείρου τα οποία μπορούν να κατατοπίσουν έναν νέο να ξεκινήσει μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Ήπειρος έχει την ποιότητα που δύσκολα την συναγωνίζεται άλλη περιφέρεια της Ελλάδας.

Δείτε περισσότερα για το Μουσείο Υδροκίνησης Ανθοχωρίου Μετσόβου ''Μαντάνι''