SCROLL
ΠΙΣΩ ΣΤΟ BLOG

Η αφετηρία

Με έμπνευση το χωριό, συντροφιά τους κατοίκους και στόχο τη δράση, ελάτε να περπατήσουμε μαζί στη Μάρπησσα!

Με αυτό το μότο προσκαλούν κάθε χρόνο τους επισκέπτες οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» σε ένα μοναδικό, τριήμερο, βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ που εγκαινιάστηκε το 2010 και πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο στο ομώνυμο χωριό της Πάρου. Για να κατανοήσει όμως κανείς ένα φεστιβάλ όπως αυτό, που η κίνηση, η ροή και το ταξίδι αποτελούν βασικά στοιχεία της ταυτότητάς του, ο μόνος τρόπος είναι να μεταφερθεί με τη φαντασία του στο κέντρο της Μάρπησσας. Πόσες διαφορετικές διαδρομές μπορεί να υπάρχουν άραγε, σε ένα παραδοσιακό χωριό των Κυκλάδων;

Η διαδρομή

Όλα ξεκίνησαν το 2010, όταν μια ομάδα νέων εθελοντών, με πυξίδα τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την αγάπη γι’ αυτό τον τόσο ιδιαίτερο τόπο, «χάραξε» τις πρώτες «Διαδρομές στη Μάρπησσα»:

Δημιουργώντας θεματικές διαδρομές μέσα στον παραδοσιακό οικισμό, με άξονες την αρχιτεκτονική, τη λαογραφία, τη μουσική, τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία και το περιβάλλον, σχεδιάστηκε ένας χάρτης με συγκεκριμένους σταθμούς, μέσω του οποίου ο επισκέπτης μπορούσε να ξεναγηθεί στον παραδοσιακό οικισμό και να συμμετέχει παράλληλα σε εκδηλώσεις. Η επιτυχία και ο ενθουσιασμός των επισκεπτών έδωσε ώθηση για τα επόμενα φεστιβάλ. Με τον ίδιο σκελετό, θεματικές όπως τα κυκλαδίτικα μοτίβα, το ταξίδι, το φως, το αλάτι, οι αισθήσεις και οπτικο-ακουστικό υλικό σχετικό με την κεντρική ιδέα που κάθε φορά είναι διαφορετική, οργανώθηκαν όλα τα φεστιβάλ που ακολούθησαν.

Έτσι, κάθε χρόνο, το τελευταίο Παρασκευοσαββατοκύριακο του Αυγούστου, οι πλατείες, παραδοσιακές κατοικίες που μένουν αναλλοίωτες στον χρόνο, οι στρωμένες με ψαρόπλακες αυλές των σπιτιών και οι κάτασπρες πεζούλες του χωριού, στολίζονται και μετατρέπονται σε σταθμούς διάδρασης και παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα φιλοξενείται μια ανοιχτή έκθεση με πρωτογενή έργα σύγχρονης τέχνης, εμπνευσμένα από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του οικισμού, ενώ πραγματοποιούνται εργαστήρια και διαλέξεις. Κάθε μέρα κλείνει με μια συναυλία με ρεπερτόριο από τζαζ μέχρι κλασική και έθνικ μουσική, ενώ η αυλαία του φεστιβάλ πέφτει πάντα με μια παραδοσιακή τσαμπουνοπατινάδα και ένα αυθεντικό, κυκλαδίτικο γλέντι.

Χρόνο με τον χρόνο, ο αριθμός των επισκεπτών αυξανόταν θεαματικά, το ίδιο και η δημοτικότητά του. Η ομάδα μεγάλωσε σε εμπειρία και αριθμούς, ενώ η δυναμική της κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του φεστιβάλ φτάνει μέχρι και τους 100 εθελοντές.

Το υποστηρικτικό υλικό του φεστιβάλ είναι δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) και τα τελευταία χρόνια έγινε τρίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά-γαλλικά) προκειμένου να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι επισκέπτες. Οι Διαδρομές στη Μάρπησσα έγιναν γρήγορα σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, του Αιγαίου και της Ελλάδας κερδίζοντας επάξια μια σταθερή θέση ανάμεσα στις πολιτιστικές ατζέντες του καλοκαιριού. Επιστέγασμα όλων αυτών, διεθνείς διακρίσεις («Destination of Sustainable Cultural Tourism Awards 2018» και «Best City Awards 2018»), συνεργασίες με σημαντικούς φορείς, όπως το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η WWF Hellas, το Διεθνές φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, το ΙΒΒΥ Ελλάς και το πιο σημαντικό: Η ενθουσιώδης ανταπόκριση του κόσμου, τα ευχαριστήρια μηνύματα που φτάνουν κάθε χρόνο στο inbox των διοργανωτών και το σταθερό κοινό που προγραμματίζει πλέον τις διακοπές του με γνώμονα το φεστιβάλ.

Η «παράκαμψη»

Όπως σε κάθε διαδρομή έτσι κι εδώ, το ενδεχόμενο της αλλαγής σχεδίων είναι πάντα στο πρόγραμμα. Οι συνθήκες που επέβαλλε η πανδημία δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση του φεστιβάλ του 2020. Στη θέση του όμως, η ομάδα πραγματοποίησε ένα μεγαλεπίβολο παράλληλο project: Τη δημιουργία της ιστοσελίδας Blue Heritage, όπου παρουσιάζεται για πρώτη φορά διαδικτυακά στο κοινό, το πλούσιο αρχείο του φεστιβάλ που έχει προκύψει μετά από 11ετή έρευνα, εμπλουτισμένο με νέες καταγραφές και καλλιτεχνικές αποτυπώσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου και ολόκληρου του Αιγαίου.

Διαδρομές στη Μάρπησσα: Ο προορισμός

Τελικά, πόσες διαφορετικές διαδρομές μπορεί να υπάρχουν άραγε, σε έναν παραδοσιακό χωριό των Κυκλάδων; Η απάντηση είναι όσοι και οι επισκέπτες του. Οι διαδρομές είναι αναρίθμητες, το υλικό ανεξάντλητο και ο προορισμός όλος ο κόσμος! Ελάτε να χαράξετε τη δική σας διαδρομή, ελάτε να περπατήσουμε μαζί στη Μάρπησσα..

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του φετινού φεστιβάλ είναι Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Αυγούστου 2021.

 

Δείτε περισσότερα για τις Διαδρομές στη Μάρπησσα