Μεθώνη, Πελοπόννησος Discovergreece.com

Εξωστρέφεια, συνέργειες και βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν το μέλλον του τουρισμού.

BLOG
SCROLL
ΠΙΣΩ ΣΤΟ BLOG

Οδεύοντας  για το τέλος της χρονιάς είναι η ώρα για τον απολογισμό και την αυτοκριτική μας.

Μια ακόμα χρόνια, που κλείνει με επιτυχία, αλλά και προκλήσεις για την επόμενη μέρα.

Επιτυχία, γιατί ο τουρισμός εξακολουθεί και είναι ο πρωταγωνιστής στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Προκλήσεις, γιατί η χάραξη τουριστικής στρατηγικής οφείλει πλέον να αρχίζει και να τελειώνει με την προσαρμογή στη νέα εποχή και στις σύγχρονες τάσεις.

Η συστηματική δουλειά όλα τα χρόνια της κρίσης, έφερε τη χώρα μας στους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Φέτος, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 30 εκ τουρίστες επισκέφτηκαν τη χώρα μας και  οι οποίοι απέφεραν έσοδα σχεδόν € 16 δισ. για την ελληνική οικονομία.

Ομως είναι αυτό από μόνο του αρκετό;

Όπως έχω πει πολλές φορές, το μέλλον του τουρισμού ξεπερνά το πλήθος των αφίξεων και τη μονοδιάσταστη καταγραφή των εσόδων. Έχει να κάνει πλέον με το αν και μέχρι πού το αποτύπωμά του είναι ωφέλιμο για έναν τόπο και την κοινωνία του.

Ένας τόπος δεν πρέπει να αρέσει μόνο στους τουρίστες που τον επισκέπτονται. Αλλά και στους κατοίκους που ζουν σε αυτόν και στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Με λίγα λόγια η ποιότητα του τόπου μας, των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, οφείλει να συμβαδίζει με την ποιότητα ζωής που θέλουμε για εμάς τους ίδιους. Γιατί η ποιότητα ζωής των κατοίκων, συνδέεται άμεσα με την ικανοποίηση των τουριστών.

Επάρκεια σε βασικές υποδομές όπως ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, αποτελούν ζήτημα για κάποιους από τους προορισμούς που κινούνται στα όριά τους στην αιχμή της σεζόν.

Απαιτούνται δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες, με άξονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα τονίζουν την προσήλωσή μας στην ποιότητα ζωής του τόπου μας και στη φυσιογνωμία του.

Αυτό σημαίνει αλλαγή της φιλοσοφίας και λήψη μεγαλύτερου ρόλου σε θέματα που αφορούν στην ορθή λειτουργία προορισμών, καθώς και στη σχετική  προσαρμογή των δραστηριοτήτων προώθησης προορισμών ανάλογα.

Πλέον, δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για την προβολή ενός προορισμού, αλλά οφείλουμε να αγγίζουμε θέματα ολιστικής βιώσιμης ανάπτυξης και διαχείρισης προορισμών, με απώτερο στόχο την αποφυγή φαινομένων εμπορευματοποίησης του προϊόντος.

Από τον στόχο της τουριστικής ανάπτυξης περιοχών, έχουμε περάσει στην εποχή που ο Τουρισμός μπορεί να αποτελέσει και εν μέρει ήδη αποτελεί το μέσο βελτίωσης ενός τόπου.

Και σε αυτό το σημείο καταδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η ανάγκη για συνεργασίες, συνέργειες και συνένωση.  Δεν είναι αρκετή μόνο η προσπάθεια και οι όποιες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Χρειάζεται η δέσμευση και υποστήριξη κεντρικής κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και ο ενεργός διάλογος με τους ίδιους τους πολίτες για τα ήδη ορατά φαινόμενα κορεσμού κάποιων περιοχών. Αποτελεί προτεραιότητα να καταγραφούν τα ζητήματα και να δρομολογηθούν λύσεις, με την αξιοποίηση διαθέσιμων χρηματοδοτικών μηχανισμών, προς όφελος του ελληνικού τουρισμού και κατ’ επέκταση της εθνικής οικονομίας.

Ο ΣΕΤΕ έχει, ήδη, ανοίξει τη συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνοντας τα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να εστιάσουμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς με γνώμονα τις συνέργειες και τη συνεργασία για την οργάνωση του τουριστικού προϊόντος.

Ενδεικτικά και μόνο:

  • Αφιερώσαμε το φετινό Ετήσιο Συνέδριο του ΣΕΤΕ στην «μετάβαση» του ελληνικού τουρισμού, στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, τις τάσεις για τη διαμόρφωση εικόνας προορισμών και τη στρατηγική επικοινωνία του τουριστικού προϊόντος
  • Μιλήσαμε για τις ανάγκες εξειδίκευσης, εκπαίδευσης και εξέλιξης των στελεχών που δραστηριοποιούνται στον τομέα
  • Ανοίξαμε την ατζέντα στις Βρυξέλλες με στόχο να αναδείξουμε διαρθρωτικά ή θεσμικά ζητήματα που παραμένουν άλυτα
  • Πραγματοποιήσαμε 18 συναντήσεις εργασίας, σε λιγότερο από δύο χρόνια, στην ευρύτερη περιφέρεια προκειμένου να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας
  • «Συμμαχήσαμε» με το Δήμο Αθηναίων, την Aegean και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στο πρωτότυπο ΣΔΙΤ “This is Athens & Partners” για την οργάνωση και διαχείριση του τουριστικού προϊόντος της πόλης, που μπορεί να αποτελέσει έμπνευση και πρότυπο συνεργασίας τοπικών αρχών και του ιδιωτικού τομέα και για άλλους Δήμους

 

Είμαστε τολμηροί και αναγνωρίζουμε ότι η αλλαγή πρέπει να ξεκινά από μέσα. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζουμε τρόπο σκέψης και νοοτροπίας, γινόμαστε ολοένα και πιο εξωστρεφείς, προωθούμε το ταλέντο και το ανθρώπινο δυναμικό και αξιοποιούμε τα νέα δεδομένα και τις τάσεις.

Ο τουρισμός έχει δυνατότητες για ακόμη καλύτερες μέρες, υπό την προϋπόθεση δημιουργίας νέων τουριστικών προϊόντων που είναι άμεσα συνυφασμένη με την δημιουργία και ανάδειξη προορισμών.

Η απαίτηση για συμπράξεις και συνεργασία γίνεται -περισσότερο από ποτέ- επιτακτική.

Γιάννης Ρέτσος
Πρόεδρος ΣΕΤΕ