SCROLL
ΠΙΣΩ ΣΤΟ BLOG

 

Ένα μικρό χωριό, εντός του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, δημιουργεί πολιτισμό και δίνει ζωή στον ορεινό αυτό προορισμό. Θα μας πείτε αρχικά λίγα πράγματα για την Βωβούσα;

Η Βωβούσα, σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, αποτελεί ένα από τα 44 χωριά του Ζαγορίου. Χτισμένη στις παρυφές περιοχών NATURA 2000 περιβάλλεται από ψηλές κορφές και ατέλειωτα δάση. Ενώ ο Αώος ποταμός, που χάρισε και το όνομα στο χωριό από την βλαχική ονομασία του Vjosa, διασχίζει τον προορισμό χωρίζοντας τον στη μέση. Έτσι, σήμερα η Βωβούσα αποτελεί το μοναδικό χωριό στην Ελλάδα που χωρίζεται στη μέση από έναν ποταμό, και οι δυο μαχαλάδες του ενώνονται από ένα τοξωτό γεφύρι που κατασκευάστηκε το 1748 και έχει χαρακτηριστεί νεώτερο μνημείο.

credit: George Detsis / Vovousa Festival © 2021

 

Πως προέκυψε η ιδέα του Φεστιβάλ και τι δράσεις περιλαμβάνει;

Το 2015, μπροστά στη προοπτική κατασκευής ενός φράγματος με επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα της Κοιλάδας Αώου στην οποία κατοικούν μεταξύ άλλων απειλούμενα είδη όπως η Καφέ Αρκούδα, ο Ασπροπάρης Γυπαετός, το Αγριοκάτσικο Balkan Chamois, αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα πολυήμερο φεστιβάλ για τις τέχνες όπου θα περιλάμβανε πολλές δράσεις, όπως εργαστήρια, ομιλίες, παραστάσεις και εξορμήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνουμε για μικρούς και μεγάλους φυσιολατρικές περιηγήσεις και πεζοπορείες, κυνήγι τρούφας, εργαστήρια βοτανολογίας-βοτανοθεραπείας, ξυλοτεχνίας design, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, προφορικής ιστορίας, ενώ παράλληλα προβάλουμε αφιερώματα οικολογικών ταινιών και παρουσιάζουμε εκθέσεις φωτογραφίας, πλαισιώνοντας όλα τα παραπάνω με ομιλίες και μουσικές εκδηλώσεις.

Βασικός στόχος του Φεστιβάλ είναι να ενισχύσει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και να προβάλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Πίνδου.

credit: George Detsis / Vovousa Festival © 2021

 

Και η τοπική κοινωνία πως έχει υποδεχθεί το Φεστιβάλ; 

Με μεγάλη χαρά, ενθουσιασμό και ενεργή συμμετοχή. Εάν επισκεφθεί κανείς το χωριό πριν το Φεστιβάλ θα δει τους κατοίκους να βρίσκονται σε μια διαρκή κίνηση. Καθαρίζουν τους κήπους τους, αντικαθιστούν τα χαλασμένα απο τη βαρυχειμωνιά φυτά τους, ασπρίζουν τις αυλές και τα σοκάκια του χωριού, διορθώνουν σε όλο το χωριό τις ζημιές που προκαλούνται από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια του έτους. Ουσιαστικά το Φεστιβάλ ξεκινάει από την εορταστική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι ίδιοι οι κάτοικοι, οι οποίοι αισθάνονται σαν να υποδέχονται τους επισκέπτες του Φεστιβάλ στα σπίτια τους.

credit: George Detsis / Vovousa Festival © 2021

 

Ερχόμενος κάποιος στη Βωβούσα ποιες είναι οι εμπειρίες μπορεί να βιώσει;

Μια επίσκεψη στο Ιερό Δάσος της Αγίας Παρασκευής, διάσχιση της Βάλια Κάλντα, ανάβαση στο Αβγό, μπάνιο στον Αώο, συμμετοχή σε κυνήγι τρούφας και γευσιγνωσία, είναι μερικές από τις εμπειρίες που προτείνουμε αλλά και ενσωματώνουμε στις δράσεις μας. Η Βωβούσα, με την πλούσια πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά της, αποτελεί για τους επισκέπτες το σημείο εκκίνησης για ένα ταξίδι γνωριμίας και αυθεντικής επαφής με την παρθένα φύση της ευρύτερης περιοχής.

credit: George Detsis / Vovousa Festival © 2021

 

Πως έχει συμβάλει το Φεστιβάλ στην ανάδειξη του προορισμού; 

Από την αρχή της δραστηριοποίησης μας είχαμε ως σκοπό να εντάξουμε το μικρό άγνωστο βλαχοχώρι, το πιο απομακρυσμένο από τα Ζαγοροχώρια, στους ορεινούς καλοκαιρινούς προορισμούς της Ελλάδος, ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο την τοπική κοινωνία. Έπειτα από οκτώ χρόνια καταφέραμε να διευρύνουμε την ήπια τουριστική περίοδο, δημιουργώντας νέες προοπτικές σε μία από τις φτωχότερες και πιο απομονωμένες περιοχές της Ευρώπης που έχει ως κύρια βιοποριστική ενασχόληση την υλοτομία. Με υπερηφάνια μπορούμε να πούμε πως τελικά επιτύχαμε μια διαμαρτυρία να την κάνουμε δημιουργία.

Δείτε περισσότερα για το Φεστιβάλ Βωβούσας