SCROLL
ΠΙΣΩ ΣΤΟ BLOG

 

Ο τουρισμός αλλάζει και η επιτυχία οφείλει να είναι μονόδρομος

Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι ισχυρός και η παγκόσμια τουριστική αγορά αναμένεται να εκτοξευθεί την επόμενη δεκαετία, φέρνοντας καινούριους παίκτες στην αρένα όπου προβλέπουν, κατανοούν και αξιοποιούν στο έπακρο τις τάσεις και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ταξιδιωτών. Κάθε χρόνο, η χώρα μας, πρωταγωνιστεί στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως. Με αισθητά αυξημένη την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση και τη συνεχή βελτίωση της βαθμολογίας στους δείκτες ποιότητας παροχών, ο τουρισμός αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 25% του ΑΕΠ και έχοντας τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τους υπόλοιπους τομείς της Ελλάδας. Με τις έρευνες να αποδεικνύουν πως οι ταξιδιώτες αναζητούν πολυδιάστατες και αυθεντικές εμπειρίες, επαφή με τον άνθρωπο, την τοπική κουλτούρα και τη γαστρονομία, χρειάζεται να αναδιαμορφώσουμε το προϊόν μας, να αξιοποιήσουμε με σεβασμό τους προορισμούς μας και να προχωρήσουμε στην βέλτιστη προβολή τους. Η αίσθηση που αποπνέει η χώρα μας είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημά μας. Εμείς λοιπόν, οι άνθρωποι του τουρισμού, οφείλουμε οι ίδιοι να επαναπροσδιοριστούμε και να προγραμματίσουμε τις δράσεις μας υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης, συνεχίζοντας να προσφέρουμε ουσιαστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η επιτυχία μας στον τουρισμό οφείλει να είναι μονόδρομος.

Οι προτεραιότητες για ένα ισχυρό παγκόσμιο τουριστικό brand

Πριν τρία χρόνια, η χώρα μας κατάφερε εν μέσω πανδημίας να ανοίξει τα σύνορα της με απόλυτη επιτυχία και πλέον συγκαταλέγεται στα 5 ισχυρότερα τουριστικά brands παγκοσμίως. Σήμερα, προτεραιότητα είναι ο συντονισμός ενός εθνικού στρατηγικού πλάνου όπου θα δίνει έμφαση στο ταξίδι ως εμπειρία μέσω της διατήρησης του φυσικού πλούτου, την προώθηση του πολιτισμού μέσω βιωματικών εμπειριών, τις επενδύσεις σε έργα υποδομής, την προσαρμογή στις νέες τάσεις, την προβολή της γαστρονομίας, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την ενίσχυση της ψηφιακής επικοινωνίας και τη σύναψη στοχευμένων διεθνών συμφωνιών. Η παραμονή μας στην κορυφή δεν είναι ευκαιριακή και απαιτεί σκληρή δουλειά, συνεργασίες και μια πορεία με ρεαλισμό, αξιοπιστία, όραμα, διάλογο και εξωστρέφεια.

Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά

Με 45 χρόνια πορείας στον κλάδο, κατανοούμε ότι οι υποχρεώσεις μας υπερβαίνουν την παροχή εξαιρετικών εμπειριών στους επισκέπτες μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι επιχειρήσεις διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής μας. Ως εκ τούτου, έχουμε ενσωματώσει επιμελώς την εταιρική κοινωνική ευθύνη στον ιστό των εργασιών μας, συμβάλλοντας στην αλλαγή για ένα βιώσιμο μέλλον. Το 2023 παρουσίασε προκλήσεις και ευκαιρίες, ωστόσο η δέσμευσή μας για βιώσιμη ανάπτυξη παραμένει στην πρώτη γραμμή. Το ταξίδι μας σημαδεύτηκε από φιλόδοξες επενδύσεις, πρωτοποριακά έργα και τον εμπλουτισμό εμπειριών των επισκεπτών μας μέσω  της σταδιακής αναπροσαρμογής των ξενοδοχειακών λειτουργιών μας με επίκεντρο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διαρκή προσφορά μας στις τοπικές κοινωνίες.

Ο δεσμός μας με τις τοπικές κοινωνίες

Η ανάπτυξη του Ομίλου μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόοδο των μοναδικών προορισμών όπου δραστηριοποιούμαστε. Ενδυναμώνουμε τις τοπικές κοινωνίες εστιάζοντας σε τοπικές προσλήψεις, στοχεύοντας το 75% των εργαζομένων μας να είναι μόνιμοι κάτοικοι των προορισμών μας έως το 2025. Παράλληλα, στηρίζουμε τον τοπικό πρωτογενή τομέα παρέχοντας πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε 140 τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές. Χορηγούμε με υπερηφάνεια τοπικές εκδηλώσεις και στηρίζουμε έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες σε περιόδους κρίσεων, προσφέροντας οικονομική ή σε είδος ενίσχυση στα θύματα φυσικών και άλλων καταστροφών. Επίσης, υποστηρίζουμε το έργο διακεκριμένων ΜΚΟ, ενώ η ίδρυση του Συλλόγου Εθελοντικής Αιμοδοσίας ‘Όμιλος Επιχειρήσεων Μήτση’ με τη συμμετοχή των εργαζομένων και των επισκεπτών μας αποτελεί μία πολύτιμη συνεισφορά στις τράπεζες αίματος.

Η αξία των συνεργασιών

H παγκόσμια κρίση της πανδημίας διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή της νοοτροπίας του κλάδου, καθώς μας έδωσε το χώρο και το χρόνο να αναθεωρήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε το τουριστικό μοντέλο και τη βιωσιμότητά του σε παγκόσμιο επίπεδο, επανεξετάζοντας την στρατηγική μας και ενώνοντας τις δυνάμεις μας. Η συνεργασία τόσο της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών θα αποτελέσει τον πυρήνα της επιτυχίας μας στη διαδρομή προς τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Η συνδυασμένη εμπειρία, τεχνογνωσία και πόροι μπορούν να δημιουργήσουν αειφόρο και ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν, προωθώντας την ανάπτυξη και την ανάδειξη της χώρας μας. Η συμμετοχή όλων των φορέων και η στενή συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης καθώς και της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας του τουρισμού στην Ελλάδα. Έχουμε όλα τα εφόδια για να χαράξουμε, μαζί, την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού.

Η επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού

Καλωσορίζοντας τη νέα εποχή με όραμα και αποφασιστικότητα και φιλοδοξώντας να εκπροσωπούμε ένα καινοτόμο brand, προσαρμόζουμε διαρκώς τις υπηρεσίες μας ώστε να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Αφουγκραζόμαστε και σεβόμαστε τη γνώμη του επισκέπτη, προσελκύουμε και εντάσσουμε τα κατάλληλα άτομα στο δυναμικό μας, ενδυναμώνουμε τις τοπικές κοινότητες με αυθεντικό τρόπο και δημιουργούμε ένα διαχρονικό brand που ξεχωρίζει.

Η επόμενη μέρα του τουρισμού είναι ήδη εδώ με τη στροφή από την ποσότητα στην ποιότητα και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος να αναδεικνύονται πιο επίκαιρες από ποτέ. Είμαι πολύ περήφανος για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει όλα αυτά τα χρόνια, ενστερνίζοντας τις αρχές του βιώσιμου τουρισμού και δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία των επισκεπτών, των εργαζομένων, των κοινοτήτων και του περιβάλλοντος, αναπτύσσοντας οργανωτικά συστήματα και διαδικασίες, αποτελεσματική στόχευση, προσωποποιημένες υπηρεσίες και μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες για κάθε έναν από τους επισκέπτες μας.

Με μοχλό ανάπτυξης και βασικό κριτήριο για την ανταγωνιστικότητά μας τη βιώσιμη φιλοξενία, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε χρόνο και κεφάλαιο για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας, την απόκτηση νέων μονάδων, την ενσωμάτωση προηγμένης τεχνολογίας, την αναβάθμιση των επιχειρησιακών διαδικασιών και τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσθέτουν συνεχώς αξία στο προϊόν μας, κεφαλαιοποιώντας την άριστη εικόνα που θέλουμε να προβάλουμε για τη χώρα μας.