SCROLL
ΠΙΣΩ ΣΤΟ BLOG

Το 2018, το Μουσείο του Λούβρου έσπασε ρεκόρ επισκεπτών με 10,2Μ επισκέπτες, μια αύξηση 25% σε σχέση με το 2017. Κανένα άλλο μουσείο στον κόσμο δεν παρουσίασε τόση αύξηση. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν από το 2012 με 9,7Μ επισκέπτες, χρονιά που το Λούβρο είχε μεγάλα αφιερώματα στον Λεονάρντο ντα Βίντσι και τον Μιχαήλ Άγγελο. Το 2018 είχε τη μεγάλη έκθεση Delacroix. Όμως το ρεκόρ δεν οφειλόταν στον μεγάλο ζωγράφο αλλά στη Beyoncé και τον Jay Z που γύρισαν εκεί αυτό το videoclip.

Eίναι ένα video υψηλής αισθητικής που στην Ελλάδα εύκολα θα χαρακτηριζόταν βλάσφημο. Άσχετα αν μας αρέσει ή όχι, η Βeyoncé είναι αυτή τη στιγμή στην κορυφή της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας. Επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Το videoclip της ήταν θέμα συζήτησης για πολλές μέρες στο παγκόσμιο χωριό. 150 εκατομμύρια άνθρωποι που είδαν το clip της στο Youtube, σίγουρα σκέφτηκαν πως θα ήθελαν κάποια μέρα να πάνε στο Λούβρο. Κάποιοι το αποφάσισαν και κάπως έτσι ήρθε το νέο ρεκόρ.

Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματική επικοινωνία στο destination marketing από το να γίνεται ζωντανό κομμάτι της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας.

Μια αντίστοιχη δικιά μας στιγμή ήταν όταν ο πρόεδρος Ομπάμα ανέβασε ένα πεντάλεπτο βίντεο από την Ακρόπολη. Δεν ήμασταν αρκετά τυχεροί, η μέρα ήταν υπερβολικά μουντή, το φως δεν ήταν κατάλληλο, δεν υπήρχε ιδιαίτερη σκηνοθεσία, κάποια δουλειά όμως σίγουρα την έκανε.

Άλλωστε στο σύγχρονο marketing το μάντρα πια είναι, we are not in the communication business, we are in the attention business. Δεν αρκεί να επικοινωνείς σωστά. Σημασία έχει να κλέψεις την προσοχή. Aν το κάνεις, πλήθος από μέσα είναι πρόθυμα να αναπαράξουν δωρεάν το μήνυμά σου. Στον σημερινό πολυκερματισμένο κόσμο, η συζήτηση είναι πιο σημαντική από το περιεχόμενο.

Mε αυτή την έννοια, το content που παράγεται με σκοπό την προώθηση του Τουρισμού στην Ελλάδα εκτός από πλάνα με όμορφο φως, να διηγείται ιστορίες, να είναι entertaining και κυρίως να συνομιλεί με την παγκόσμια ποπ κουλτούρα.

Tα αξιοθέατα ενός τόπου είναι πια προσβάσιμα από οποιονδήποτε και ένα απλό google search αρκεί για να έχει κανείς εικόνα από οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο. Όσο και να σου κόβουν την ανάσα τα φανταστικά πλάνα από drones έχουμε πια παγκοσμίως εθιστεί σε τέτοιες εικόνες που ναι μεν εντυπωσιάζουν, όμως δεν πυροδοτούν συναισθήματα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μια απόφαση αγοράς έχει λογική βάση όσον αφορά το κόστος, όμως αν αφήσουμε στην άκρη τον οικονομικό παράγοντα, το συναίσθημα είναι αυτό που καθορίζει στην αγοραστική απόφαση.

Για να δημιουργηθεί συναίσθημα πρέπει να διηγούμαστε ιστορίες. Απλή παράθεση εικόνων δεν έχει αποτέλεσμα. Μπορεί μόνο να λειτουργήσει υπενθυμιστικά. Αυτές οι ιστορίες πρέπει να έχουν αρχή μέση και τέλος, κυρίως όμως να έχουν ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Να θέλει κάποιος να τις δει. Να τις αρχίζει και να μην θέλει να τελειώσουν. Όλοι έχουμε την εμπειρία του skipad στο Youtube. Aν το preroll δεν σε αιχμαλωτίσει τα πέντε πρώτα δευτερόλεπτα, δεν έχει καμία τύχη.

Τέλος, πρέπει να μην ξεχνάμε ότι κάποιος ξένος που έρχεται σε επαφή με έναν κάπως διαφορετικό πολιτισμό τον εξηγεί με όρους της δικής του κουλτούρας. Άρα πρέπει να έχει σημεία αναφοράς. Γι΄αυτό και τα celebrities λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά. Γιατί μεταφράζουν την τοπικότητα σε παγκοσμιότητα μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της ποπ κουλτούρας. Στο content λοιπόν που παράγουμε στην Ελλάδα οφείλουμε να συμπεριλαμβάνουμε σύμβολα και κώδικες με τους οποίους μπορεί να ταυτισtεί άμεσα ο υποψήφιος επισκέπτης. Δεν έχει νόημα να μιλάμε για μας όπως μιλάμε μεταξύ μας. Η μουσική πχ που χρησιμοποιούμε για να ντύσουμε τις εικόνες μας λειτουργεί αποτελεσματικότερα όταν είναι ποπ εκτός και αν το αντικείμενο της επικοινωνίας είναι η ίδια η ελληνική μουσική. Με δυό λόγια, χρησιμοποιούμε παγκόσμια αποδεκτές εικόνες lifestyle σαν συναισθηματικό δούρειο ίππο για να αντιληφθεί ο ξένος τη δική μας αυθεντικότητα με τους δικούς του όρους.

Φυσικά, τα πάντα είναι θέμα budget. Η καλής ποιότητας παραγωγή είναι ακριβή, οι δε stars στοιχίζουν πανάκριβα. Όμως μια τηλεταινία 60 λεπτών με θέμα πχ. Η Jennifer Aniston επιστρέφει στο χωριό της Μάνης από το οποίο κατάγεται γιατί ανακαλύφθηκε π.χ. ένας θαμμένος θησαυρός και ένα μερίδιο της ανήκει αν παντρευτεί κάποιον από το χωριό, είναι σίγουρο ότι θα λειτουργούσε για τη Μάνη πιο αποτελεσματικά από 100 διαφημιστικά σποτ.

 

Ο Θανάσης Παπαθανασίου είναι Πρόεδρος της διαφημιστικής εταιρίας Frank and Fame. Ήταν επικεφαλής της δημιουργικής ομάδας που δημιούργησε την καμπάνια “Οh My Greece|Unlock the feeling” για τη Marketing Greece.