SCROLL
ΠΙΣΩ ΣΤΟ BLOG

«Σκαρφαλωμένη» στα βουνά της Γορτυνίας, στην είσοδο του χωριού Ψάρι Τρικολώνων Γορτυνίας, με θέα τον ανοιχτό ορίζοντα, το Λύκαιο Όρος και τη γραφική Καρύταινα, βρίσκεται η «Αρκαδιανή». Δημιουργήθηκε το 2004 από μια ομάδα ανθρώπων που συμμεριζόμαστε τις ίδιες ιδέες και καταγόμαστε όλοι από το ίδιο χωριό. Επιλέξαμε συνειδητά η έδρα της να είναι το χωριό μας καθώς πέρα από ότι πρόκειται για έναν τόπο φορτισμένο με προγονικές αναμνήσεις, θελήσαμε να υποστηρίξουμε, να αναδείξουμε και να προβάλλουμε τις αυθεντικές αρκαδικές ιδέες και γεύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και γιατί όχι σε όλη την υφήλιο.


Όλα ξεκίνησαν από τις άκρως επιτυχημένες εκδηλώσεις «Οι νοστιμιές των γιαγιάδων», που διοργάνωνε ο Αθηναϊκός σύλλογος μία φορά τον χρόνο. Εκεί μαγείρευε όλο το χωριό και πούλαγε σπιτικά προϊόντα σε 2.000 επισκέπτες.

Βλέποντας τον κόσμο να λατρεύει αυτά τα προϊόντα, σκεφτήκαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να μένουν τα παιδιά στον τόπο τους και να αποπειραθούμε μια επιχειρηματική δραστηριότητα.


Έτσι δημιουργήθηκε η «Αρκαδιανή» την οποία επισκεπτόμενος ο ταξιδιώτης απολαμβάνει πρώτα από όλα το μεγαλείο της ελληνικής φύσης. Όπου και να κοιτάξει κανείς το μάτι και η ψυχή του γλυκαίνονται από την ομορφιά ενώ τριγύρω υπάρχουν μνημεία αρχαία, βυζαντινά, όλη η ιστορία του τόπου. Εισερχόμενος στην «Αρκαδιανή», θα συναντήσει τη βιοτεχνία μας στην οποία φτιάχνουμε παραδοσιακά γλυκά και ζυμαρικά, τα εστιατόρια μας «Οι Νοστιμιές της Γιαγιάς» με φαγητά που μαγειρεύουν ντόπιες δικές μας μαγείρισσες με υλικά από το περιβόλι και το λαχανόκηπό μας, τη Συλλογή Σκευών και Μικροεργαλείων Μαγειρικής που χρησιμοποιούνταν από το 1900, τη συλλογή παλιών βιβλίων μαγειρικής-έχουμε 650 παλιούς τίτλους του 19ου αιώνα-, 1500 νέους και εκατοντάδες ενδιαφέροντα έγγραφα σχετικά με τη διατροφή και τη μαγειρική.


Παράλληλα, στην «Αρκαδιανή» ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί και να μάθει τα μυστικά της παραγωγής αυθεντικών χειροποίητων ζυμαρικών και γλυκών, να ζυμώσει ψωμί με προζύμι, να το ψήσει στους ξυλόφουρνους και κατόπιν να πάρει μαζί του το κουλουράκι ή το ψωμάκι της μαγειρικής του δεξιοτεχνίας, να γνωρίσει τους βιολογικούς λαχανόκηπους και να επισκεφτεί το εκκλησάκι του Άι Γιώργη του 13ου αιώνα. Έχει συνάμα τη μοναδική δυνατότητα να ξεναγηθεί στο Μουσείο της Δημοτικής Εκπαίδευσης- ένα στολίδι για την Αρκαδία και όχι μόνο- αλλά και να πραγματοποιήσει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις του ενδιαφέροντός του στον υπαίθριο χώρο, χωρητικότητας τριακοσίων θέσεων.


Η «Αρκαδιανή» είναι περιτριγυρισμένη από αρχαία και βυζαντινά μνημεία όπου κάθε χρόνο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής. Δεχόμαστε πολύ συχνά, επισκέψεις από σχολεία, πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς, πεζοπορικούς και ορειβατικούς συλλόγους, αλλά και Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων.

Η «Αρκαδιανή» δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και την αναβίωση παλαιών εθίμων, προσπαθώντας να δώσει ζωή στο χωριό και να στηρίξει τους τοπικούς μικρούς παραγωγούς. Δημιουργήσαμε μια βιοτεχνία που παράγει γλυκά του κουταλιού με φρέσκα φρούτα, καρυδοκουραμπιέδες, σκαλτσουνάκια, ξερά σύκα με καρύδια, κουλούρια, τραχανά, ζυμαρικά, βότανα, ροφήματα, περίπου πενήντα είδη εξαιρετικών, αγνών προϊόντων, με πρώτες ύλες από τους παραγωγούς της περιοχής. Εφαρμόσαμε παραδοσιακές συνταγές και απασχολούμε κατοίκους του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Προϊόντα που, εκτός από το μικρό μαγαζάκι μέσα στο κτίριο, διανέμονται, σε πανέμορφες συσκευασίες, σε πάνω από 100 μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα αλλά και μέσω του διαδικτύου από την ιστοσελίδα μας www.arcadiani.gr σε όλη την υφήλιο.


Πιστεύοντας ακράδαντα ότι η χώρα μας, η Ελλάδα μπορεί να γίνει το βιολογικό περιβόλι της Ευρώπης, συμμετέχουμε στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ» για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού υπαίθρου, του αγροτουρισμού και των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων. Πρέπει να γίνουμε ελληνοκεντρικοί και να σταθούμε στα πόδια μας!

Δείτε περισσότερα για την Αρκαδιανή