SCROLL
ΠΙΣΩ ΣΤΟ BLOG

Το Σήμα “Bike Friendly” είναι μία πρωτοβουλία της Α.Μ.Κ.Ε. ΝatTour, η οποία από την σύστασή της το 2016 έως και σήμερα, έχει ως σκοπό την ανάπτυξη ενός δικτύου ελληνικών προορισμών και επιχειρήσεων, φιλικό στις ανάγκες των φίλων του ποδηλάτου, είτε αυτοί είναι οι κάτοικοι μιας περιοχής, είτε είναι οι επισκέπτες της. Η ανάπτυξη του Σήματος “Bike Friendly” γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.).

Επιδίωξη της NatTour είναι η εξυπηρέτηση του ποδηλάτη, η χρήση του ποδηλάτου ως ένα φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο και η προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση, η NatTour και το δίκτυο των πιστοποιημένων συνεργατών της, έχει συμβάλλει στο να αποκτήσουν «ποδηλατική ταυτότητα» αρκετοί ελληνικοί προορισμοί και επιχειρήσεις, παρέχοντας παράλληλα μια σειρά οργανωμένων ποδηλατικών υπηρεσιών και  διευκολύνοντας έτσι τον τουρίστα να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο στη διάρκεια των διακοπών του.

Το Bike Friendly δίκτυo αποτελείται έως τώρα από 120 πιστοποιημένα ξενοδοχεία (Bike Friendly Hotels), 5 δήμους-προορισμoύς (Bike Friendly Destinations), και αρκετές ποδηλατικές εταιρείες (Bike Friendly Partners) και εξειδικευμένα τουριστικά γραφεία (Greek Bike Specialists), ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων στο δίκτυο είναι αυξητικός.

Το Σήμα Πιστοποίησης “Bike Friendly” τελεί από τον Μάρτιο του 2020 υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και από τον Απρίλιο του 2021 υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Η αλματώδης αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου στην εποχή της πανδημίας (το ποδήλατο αποτελεί μεταξύ άλλων και ένα covid-free μεταφορικό μέσο), όπως και οι δυνατότητες για επέκταση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα λόγω του μεσογειακού κλίματος, έχουν θέσει το ποδήλατο ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών-τουριστών όσο και των τουριστικών επιχειρήσεων. Η NatTour, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της εποχής αλλά και στις σύγχρονες τάσεις των επισκεπτών για δραστηριότητες που εμπεριέχουν την επαφή με το φυσικό περιβάλλον, ενισχύει τις πρωτοβουλίες της αλλά και την συνεργατικότητα μεταξύ των μελών του δικτύου για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των επισκεπτών μέσα από τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις και προορισμούς.

Η ποδηλασία στην Ελλάδα κερδίζει συνεχώς έδαφος και αποτελεί μια εναλλακτική δυνατότητα, μετακίνησης, επίσκεψης και ανακάλυψης μιας περιοχής, καθώς και του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντός της. Tα βασικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για ποδηλασία είναι οι κλιματολογικές συνθήκες της και η μοναδική ύπαιθρος με το δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών της χώρας ανάμεσα σε ελαιώνες, πορτοκαλεώνες, αμπελώνες, ανεμόμυλους, θερμές πηγές, φαράγγια, παλιά πέτρινα γεφύρια, σπηλιές, βυζαντινές εκκλησίες, κάστρα και μνημεία.

Για το Σήμα Bike Friendly, τη συνεργασία τους με το δίκτυο πιστοποιημένων ελληνικών προορισμών-επιχειρήσεων, την διάκρισή τους και το feedback των επισκεπτών από το bike friendly, παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα από εκπροσώπους δήμων, περιφερειών και επιχειρήσεων:

Η διάκριση με το σήμα BikeFriendly είναι μια επιπλέον αξιοποίηση της προσήλωσης του δήμου μας πάνω στη βιώσιμη κινητικότητα και στα οφέλη αυτής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του δήμου. Ανοίγουν νέες προοπτικές για τον ποδηλατικό τουρισμό που είναι πολύτιμος λόγω της εποχικότητάς του στη χαμηλή περίοδο, όπως και για τη συνέχεια δημιουργίας, αξιοποίησης και βελτίωσης υποδομών από τον δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα (όπως το δίκτυο ξενοδοχείων για ποδηλατικό τουρισμό, κ.ά.). Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι δούλεψαν γι’ αυτήν τη διάκριση και όλους αυτούς που τη στηρίζουν στην πράξη. Ελπίζουμε τα αποτελέσματα και αυτής της προσπάθειας του δήμου μας, να τα καρπωθεί σύντομα όλη η κοινωνία”, Πέπη Μπιρλιράκη – αντιδήμαρχος τουρισμού Ρεθύμνης.

Είχαμε μια άψογη συνεργασία ώστε να έχει το νησί μας την πιστοποίηση Bike Friendly, να είναι το νησί μας το πρώτο νησί που πιστοποιείται με την πιστοποίηση Bike Friendly Destination. Συνεργαστήκαμε και αποδείξαμε ότι μπορεί ο Δήμος να συνεργάζεται με όλους τους φορείς και να κάνει δουλειά που να έχει αποτέλεσμα. Ακουστήκαμε σε όλη την Ελλάδα, έχει συνέχεια αυτό και έχει μέλλον”, Δημήτριος Καστής – Αντιδήμαρχος Λέρου.

Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το νησί της Σκιάθου να γίνει γνωστό για την φύση του, να μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την φύση του νησιού με το ποδήλατο. Υπάρχει ήδη μια υποδομή που εμείς θέλουμε να την υποστηρίξουμε και να την ενθαρρύνουμε. Οργανώνουμε το δίκτυο των μονοπατιών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από το mountain bike. Για εμάς είναι προτεραιότητα να προβάλλουμε τη φυσική ομορφιά της Σκιάθου μέσα από δράσεις όπως το bike friendly που θα είναι εμπειρία για τον επισκέπτη”, Θοδωρής Τζούμας – δήμαρχος Σκιάθου.

«Η Θεσσαλία είναι μια Περιφέρεια φιλική στο ποδήλατο και πολλές πόλεις και περιοχές της χρησιμοποιούν το ποδήλατο και έχουν βραβευτεί γι’ αυτό. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που θέτει τις βάσεις για να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό τουριστικό προϊόν”, Κώστας Αγοραστός – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

“Είμαι χαρούμενος για τη συνεργασία μας με το Bike Friendly, και πιστεύω ότι η αξιοποίηση της ποδηλασίας ως δραστηριότητα μπορεί να αναδείξει περαιτέρω τον προορισμό Δυτική Ελλάδα. Η Περιφέρεια θα στηρίξει και τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι, γνωρίζοντας τη ζήτηση που υπάρχει από πολίτες κάθε ηλικίας”, Φωκίωνας Ζαϊμης – Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Υπάρχει μια τάση λόγω της πανδημίας, που είναι και η ευκαιρία για εμάς. Ο κόσμος πια επιθυμεί φυσικούς τρόπους μετακίνησης και όχι λεωφορεία και ταξί, θέλει την ελευθερία του και να μπορεί να σταματήσει ανά πάσα στιγμή και να απολαύσει αυτό που επισκέπτεται. Ως ξενοδοχείο έπρεπε να δώσουμε στον επισκέπτη έναν κατάλογο δραστηριοτήτων και εμπειριών στη Λέρο. H ποδηλασία είναι μία από αυτές. Οι ποδηλάτες έχουν κάποιες ανάγκες και υπηρεσίες στο ξενοδοχείο, για αυτό επιλέξαμε και το Bike Friendly”,  Μάνος Μαλέας – Saraya Resort Leros.

Έχουμε τη χαρά να είμαστε στην ομάδα του bike friendly εδώ και λίγα χρόνια, και αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι ταξιδιώτες, επειδή έχουμε ένα πράσινο προφίλ στο ξενοδοχείο μας, όλο και πιο πολύ, μας εξηγούν ότι διαλέγουν το ξενοδοχείο μας για αυτό το λόγο, επειδή φροντίζουμε να σεβόμαστε τη φύση, να αναδεικνύουμε τα σημεία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος προς τους επισκέπτες. Αυτοί είναι και οι επισκέπτες που τους αρέσει να κάνουν ποδηλασία και πεζοπορία,  να εξερευνούν την φύση και να αξιολογούν καλύτερα ένα προϊόν”, Μαρία Λούγαρη – Castelli Hotel Zakynthos.

“Εμείς αυτό που θέλουμε στο Kallichoron είναι να δίνουμε στον επισκέπτη εναλλακτικές. Το να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις διακοπές μας χωρίς να επιβαρύνουμε άσκοπα το περιβάλλον και παράλληλα να κερδίζουμε πολύ όμορφες εμπειρίες μέσα από αυτό δεν σημαίνει ότι στερούμαστε κάτι, το αντίθετο. Έχουμε δει ότι τις δύο τελευταίες χρονιές έχουν αρχίσει πλέον και έρχονται επισκέπτες γιατί θέλουν να ποδηλατήσουν, να περπατήσουν και να εξερευνήσουν το νησί, και αυτό μας έχει δώσει κι εμάς πλέον την έμπνευση και τη διάθεση να θέλουμε να τους δίνουμε κάτι παραπάνω, όπως κάποια extra πραγματάκια που θα χρειαστούν για να εξερευνήσουν πιο εύκολα και ευχάριστα το νησί. Το bike friendly network μας έχει βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ανταλλάξουμε ιδέες και να παρέχουμε στον ταξιδιώτη-ποδηλάτη το κάτι παραπάνω, αυτό που θα φέρει και τη θετική κριτική, και την κράτηση, και έναν ευτυχισμένο και ευχαριστημένο πελάτη”, Μαρία Μαυρουδή – Κallichoron Art Boutique Hotel Astypalaia.

Ανακαλύψτε τους bike friendly προορισμούς & ξενοδοχεία στην Ελλάδα