SCROLL
ΠΙΣΩ ΣΤΟ BLOG

 

Η Κέρκυρα είναι μέρος μιας άλλης Ελλάδας. Παλιά την αποκαλούσανε, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου «η καθ’ ημάς Δύση», δηλαδή η δικιά μας Δύση. Ήταν, και εάν πλέον ξέρεις που να την βρεις είναι, το μέρος που ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός πλέκεται με τον Ελληνισμό με τον πιο πετυχημένο και έντονο τρόπο, εκφράζοντας ένα «κράμα» Ελληνισμού ιδιαίτερο και ιδιαίτερα πολιτισμικά πλούσιο.

Η «καθ΄ ημάς Δύση» είναι σήμερα και κρυμέννη αλλά και βρίσκεται συχνά και καθημερινά αν ξέρεις ή σου πούνε που να ακούσεις, γευτείς, βιώσεις, πιστέψεις, ακόμα και αν αθληθείς όσο βρεθείς εκεί.

Στην ντοπιολαλιά της Κέρκυρας, με το ιταλικό της στοιχείο, μπορεί λόγου χάρη να συφτάκεις με μπατέλο στο νησί, να χαθείς σε καντούνια πριν σε φτάκει η νύκτα να μεθάς από τσι μυρουδιές από τα φιόρια που πλημυρίζουν πίσω από ιστορικά πορτόνια . Η μουσική και οι μουσικοί της Κέρκυρας έδωσαν τις πρώτες Ελληνικές όπερες, τον Εθνικό ύμνο, και τον μόνο τόπο που οι φιλαρμονικές του νησιού παιανίζουν ασταμάτητα από πριν γεννηθεί η Ελλάδα.  Η κουζίνα της Κέρκυρας, από Βενετικούς γονείς καθαρά, φέρνει της μεσαιωνικής μαγειρικής της κοσμοπολίτικης απόληξης της Αδριατικής στο νησί, μέσα από, για να μιλήσουμε για τα πιο γνωστά, τα σπετσερικά της παστιτσάδας, τις πατάτες του μπιάνκο, και τη γλυκόξινη μοναδικότητα του ψαριού σαβόρο. Το παλίμψηστο της αρχιτεκτονικής της πόλης της Κέρκυρας όπου συμπλέκονται Γαλλική αρχιτεκτονική με την Αγγλική  και την Ιταλική είναι ένα βίωμα χαρακτηρισμένο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ορθόδοξη πίστη στην Κέρκυρα τιμάτε με τρομερά Μεσαιωνικά λάβαρα, δυτικές καθαρά αγιογραφίες, ναούς και μια πολυφωνική ψαλτική που όμοια της μόνο τα μεγαλωνήσια της Σαρδηνίας και της Σικελίας έχουν. Στο νησί ακόμα ανθούν το Κρίκετ και το Κροκέ, και η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ έχει τα γραφεία εκεί.

Στη δικιά μας Δύση αυτή άρχισε να αναδύεται δειλά από 2013 μια πρότυπη και πρωτότυπη κοινότητα σχεδιαστών, δημιουργών, και δράσεων και ανθρώπων που είναι μέρος της σύγχρονης δημιουργικής οικονομίας και που αυτοί με τον δικό ο καθένας τρόπο συμπλέκουν τη Δύση με τον Ελληνικό πολιτισμό του σήμερα. Αυτοί οι δέκα δημιουργοί ήλθαν μαζί για να εκφράσουν και να προσκαλέσουν τον καθένα να τους ανακαλύψει μέσα από το Corfu Design Route.

H διαδρομή ανακάλυψης της σύγχρονης δημιουργικής Κέρκυρας, το Corfu Design Route, είναι ένας εύκολος οδηγός προς το φρέσκο, το σύγχρονο, το δημιουργικό και το διαφορετικό της συνέχειας της «δικιάς μας Δύσης».

Ο χάρτης της διαδρομής έχει επτά στάσεις στην πόλη της Κέρκυρας, δυο στην εξοχή του νησιού, και μια στην άκρη του τόπου μας, εκεί δηλαδή που ξεκινά αλλά και που τελειώνει η Ελλάδα. Η διαδρομή δεν έχει αρχή ή τέλος αλλά προτάσεις για ένα ταξίδι με στάσεις που καθορίζει ο καθένας.

Αν ξεκινήσουμε από την παλιά πόλη προς την εξοχή θα βρούμε, με τυχαία σειρά:

Mέσα στην παλιά πόλη Στην ανηφοριά της οδού Γκύλφορδ θα βρείτε το εργαστήριο της Γιούλης όπου φτιάχνονται στο χέρι τα βραβευμένα χειροποίητα παιδικά παπούτσια της Corfoot handmade.

Το παγκόσμιο brand της Χριστίνας Μαρτίνη τα Ancient Greek Sandals σχεδιάζεται λίγα μέτρα από το Λιστόν και παρουσιάζεται επικοινωνιακά στον κόσμο με φόντο την πόλη και τα τοπία του νησιού.

Στο υπερ τουριστικό κέντρο της πόλης πλέον μπορεί κανείς να βρει upcycled resort wear για τη ζωή της Μεσογείου του Maison Petretin.

Στην περιοχή Μουράγια της πόλης μια στάση στο Myrto Zirini Ceramics. Τα μοναδικά είδη σύγχρονης κεραμικής από την μοναδική Μυρτώ Ζηρίνη

Και τη Σαπωνοποιία Πατούνη. Στο προστατευμένο μνημείο της σαπωνοποιίας η οικογενειάκη επειχήρηση των Πατούνη συνεχίζει την παράδοση των υγειινών, ντόπιων σαπουνιών από αγνό λάδι ελιάς, ανελλιπώς από το 1850, ένα διαχρονικό design product του νησιού.

Στις παρυφές τις παλιάς πόλης δυο εντελώς διαφορετικά brand είναι στάσεις της διαδρομής:

Salty Bag, το πρώτο Ελληνικό brand που φτίαχθηκε με στόχο την κυκλική οικονομία παράγει τσάντες, είδη σπιτιού και ταξιδίου αποκλειστικά από χρησιμοποιημένα υλικά παραμένοντας στην αβαντ-γκάρντ της συγχρονης επανάχρησης και της ανω-κύκλωσης

Garage 21. Οι αδελφές Ράντου, με πολυετή εμπειρία στο χορό και την χορογραφία διεθνώς, παράγουν παραστάσεις σύγχρονου χορού, και φέρνουν εξαιρετικούς δημιουργούς από όλο το κόσμο στην Κέρκυρα, σε μικρά φεστιβάλ και στο πλαίσιο residencies καθώς και το νεοπαγές  ΙΟΝ_ Festival . Συγρονως παράγουν και μια όμορφη σειρά θερμής κομπρέσας με Kερκυραϊκή λεβάντα.

Στους Κανακάδες και στου Τζάβρου στην Κερκυραϊκή εξοχή βρίσκονται η Choe: H ομάδα της οικογένειας Μουμούρη στους Κανακάδες της Κέρκυρας φτιάχνει τα αρώματα με βάση την Ελληνική φύση που ευωδιάσουν χώρους από το Τόκυο ως την Τούλσα της Οκλαχόμα.

Και το Dr. Kavvadias Organic Farm: Παρα-δίπλα από την Μαρίνα Γουβιών κρύβεται η φάρμα του Δρ. Καββαδία με το υπερ-βραβευμένο λάδι και μια φάρμα ειδικά σχεδιασμένη να ηρεμεί την ψυχή.

Τέλος, στο τέλος και την αρχή της Ελλάδας βρίσκεται το Kalogerou στο νησί των Οθωνών δημιουργήθηκε ένα μοναδικό artist-in-residence program το Kalogerou.

Δείτε περισσότερα για το Corfu Design Route