SCROLL
ΠΙΣΩ ΣΤΟ BLOG

Το «Μessolongi by locals» είναι μια πρωτοβουλία νέων ανθρώπων που με πάθος και αγάπη για τον τόπο τους, αλλά και με την πολύτιμη υποστήριξη και βοήθεια των ίδιων των κατοίκων, οδηγούν την πόλη στα πρώτα της βήματα ως τουριστικός προορισμός.

Τι είναι το Messolonghi by Locals;

Το “Messolonghi by Locals” είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην καταγραφή και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του Μεσολογγίου. Μέσα από βιωματικές εμπειρίες που διοργανώνει ο οργανισμός μας οι ντόπιοι και οι επισκέπτες γνωρίζουν την πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πλούτο του Μεσολογγίου. Στόχος είναι να αναζωογονήσουμε τον τόπο μας, να τονώσουμε την αισιοδοξία στην τοπική κοινωνία και να δώσουμε κίνητρο και όραμα στους νέους να επιστρέψουν ή να παραμείνουν στο Μεσολόγγι. Όραμα της πρωτοβουλίας είναι να δημιουργήσει ένα βιώσιμο μέλλον για τον τόπο, στο οποίο άνθρωπος και φύση θα συνυπάρχουν αρμονικά.

Πως ξεκίνησε το Messolonghi by Locals; 

Η ιδέα ξεκίνησε το 2018 από δύο νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να παραμείνουν στην επαρχιακή πόλη του Μεσολογγίου και να δράσουν σε αυτήν, σε μια περίοδο που η κοινωνική και οικονομική κρίση είχε αυξήσει τον αριθμό των νέων που έφευγαν και είχε διαμορφώσει ένα κλίμα εσωστρέφειας και αδράνειας στην τοπική κοινότητα.

Γιατί να αξίζει να έρθεις Μεσολόγγι; 

Το Μεσολόγγι βρίσκεται στην Δυτική Ελλάδα, μισή ώρα από την Πάτρα και μόλις δυόμιση ώρες από την Αθήνα με αυτοκίνητο. Ενδείκνυται για μονοήμερες αλλά και πολυήμερες αποδράσεις για ανθρώπους που αγαπούν την εξερεύνηση στην φύση, την ιστορία και την αρχαιότητα. Πολλοί το γνωρίζουν για την πλούσια ιστορία του και την Ηρωική Έξοδο. Δεν γνωρίζουν όμως όλοι την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του και το σπάνιο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας του. Είναι μια επίπεδη πόλη, ιδανική για περπάτημα και ποδήλατο και βρίσκεται ανάμεσα στη μεγαλύτερη ενιαία λιμνοθάλασσα της Ελλάδας και μία από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου. Η λιμνοθάλασσα αποτελεί έναν από τους πιο πλούσιους υγροτόπους της Ευρώπη. Στην εν λόγω  περιοχή έχει καταγραφεί ως τώρα τουλάχιστον 280 είδη πουλιών. Στο τοπίο της ευρύτερης περιοχής του υγρότοπου αναπτύσσεται ένα ιδιαίτερο μωσαϊκό από πεδιάδες, λόφους, νησίδες, βουνά με δρυοδάση, γκρεμούς και φαράγγια. Στο Μεσολόγγι θα βρει κανείς μνημεία αρχαίων πόλεων, σαγηνευτικά τοπία και ηλιοβασιλέματα σε αχανείς ορίζοντες, παραδοσιακές πρακτικές αλιείας, τοπικά προϊόντα, ιδιαίτερη τοπική κουζίνα και ζεστή φιλοξενία.

Ποιές δραστηριότητες διοργανώνει ο οργανισμός μας για τους επισκέπτες;

Βασισμένοι στα πολιτιστικά στοιχεία του τόπου, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε οικοπεριηγήσεις στη λιμνοθάλασσα, σε βιωματικά εργαστήρια με τους ψαράδες, σε ξεναγήσεις σε ιστορικά και αρχαιολογικά σημεία της περιοχής. Η βαρκάδα στην λιμνοθάλασσα με οδηγό τον ψαρά και συνοδό την εξειδικευμένη περιβαλλοντολόγο μας αποτελεί αναμφίβολα μία εμπειρία που θα σας ταξιδέψει στον χρόνο και στο χώρο. Όπως έγραψε και ένας συμμετέχοντας: “Ένα σύντομο ταξίδι γεμάτο εικόνες και αγνή φύση. Μήπως χρειάζεται μια άλλη ματιά στη ζωή μας;”

Βιώσιμο μέλλον με βιώσιμο και υπεύθυνο τουρισμό

Ο οργανισμός μας εφαρμόζει και καθιερώνει ένα μοντέλο υπεύθυνου και βιώσιμου τουρισμού όπου ο επισκέπτης ενδυναμώνει την τοπική κοινότητα και συνυπάρχει με αυτή. Δημιουργούμε αυθεντικές εμπειρίες για μικρές ομάδες ώστε να έχουμε ελάχιστο αποτύπωμα αλλά μεγάλο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Στόχος είναι η εξωστρέφεια της πόλης και η μεγιστοποίηση ευκαιριών για τοπική ευημερία με έναν ελεγχόμενο ποιοτικό τουρισμό που θα την ανανεώσει και θα την βελτιώσει. Έτσι, το «Messolonghi by Locals» συνεργάζεται στενά με τοπικές επιχειρήσεις, μονάδες φιλοξενίας, εστιατόρια και φορείς ώστε να διασφαλίσει ότι τα οφέλη του τουρισμού κατανέμονται σε όλους.

“Τοπικός Κόμβος _ Local HUB”: κοινωνικό-πολιτιστικός χώρος και κέντρο πληροφόρησης

Η οργάνωση εδρεύει στο Μεσολόγγι στον  κοινωνικό-πολιτιστικό χώρο «Τοπικό Κόμβο-Local Hub». Είναι ένας χώρος έκφρασης, δημιουργίας, ανταλλαγής απόψεων και επικοινωνίας για ντόπιους και επισκέπτες. Εκεί φιλοξενούνται εκθέσεις, εργαστήρια και άλλες πολιτιστικές δράσεις που κατα κύριο λόγο έχουν ως πηγή έμπνευσης την πολιτιστική κληρονομιά του Μεσολογγίου. Στον Τοπικό Κόμβο_Local HUB λειτουργεί και το κέντρο πληροφόρησης της πόλης όπου θα βρει κανείς δωρεάν χάρτες, πληροφορίες και αναμνηστικά από τοπικούς καλλιτέχνες ώστε να ανακαλύψει το Μεσολόγγι με την ματιά των ντόπιων.

Το “Φεστιβάλ των Ντόπιων”

To «Φεστιβάλ των Ντόπιων» είναι ένα τριήμερο φεστιβάλ που γίνεται εδώ και 4 χρόνια κάθε καλοκαίρι το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου (φέτος θα διεξαχθεί 25 με 27 Αυγούστου 2023). Δραστηριότητες στο βουνό και στην λιμνοθάλασσα, ξεναγήσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις, συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και μουσικές βραδιές κάνουν το συμμετέχοντα συνεπιβάτη στο ταξίδι ανακάλυψης του πολιτιστικού πλούτου του Μεσολογγίου.

Κλείνοντας, θέλετε κάτι να προσθέσετε;

Για να διαφημίσουμε και το σπίτι μας θα κλείσω λέγοντας πως είτε σας ενδιαφέρει ο οικοτουρισμός, η πολιτιστική κληρονομιά ή απλά αναζητάτε μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία, το Μεσολόγγι είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς και το Messolonghi by Locals είναι ο τοπικός σας οδηγός σε μία αυθεντική εμπειρία.

Δείτε περισσότερα για το Messolonghi by Locals