SCROLL
ΠΙΣΩ ΣΤΟ BLOG

 

Στο πλαίσιο συνεργασίας της Marketing Greece με το ΞΕΕ για το Ελληνικό Πρωινό, ζητήσαμε από τον κ. Γιώργο Κλάδο από το Τυροκομείο “Ψηλορείτης” να μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία του ως συνεργαζόμενος παραγωγός με το Ελληνικό Πρωινό.

Το τυροκομείο Ψηλορείτης είναι συνεργαζόμενος παραγωγός του Ελληνικού Πρωινού. Ποια είναι η μέχρι σήμερα εμπειρία που έχετε αποκομίσει από αυτή τη συμμετοχή σας; 

Από το 2018 η εταιρεία μας έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό και η απόφαση αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να ανοίξουμε ένα νέο κανάλι πωλήσεων και συνεργασιών με τους ξενοδόχους στην Κρήτη. Θα ήθελα να σημειώσω ότι το τυροκομείο “Ψηλορείτης” είναι το πλέον σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων που συνδυάζει την τεχνολογία με την παράδοση ενώ έχουμε πιστοποιηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων ISO 22000:2018 από TUV AUSTRIA HELLAS που ήταν και μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις  για τη διαδικασία ένταξή μας στο πρόγραμμα. Πιστεύω ότι το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ είναι σημαντικό τόσο για τους τοπικούς παραγωγούς που έχουν ποιοτικό προϊόν όσο και για τους ξενοδόχους που θέλουν να προσφέρουν μία διαφοροποιημένη τουριστική εμπειρία που στηρίζεται στην γεύση και την τοπική παραγωγή. Άλλωστε η Κρήτη φημίζεται για την τοπική γαστρονομία και τα τυριά μας φέρνουν τη γεύση της κρητικής γης στο πιάτο των επισκεπτών του νησιού μας. Και είναι η γεύση που γράφεται στη μνήμη και είναι πολύ πιθανό σε κάποιον που γεύτηκε κάτι εξαιρετικό να γυρίσει πίσω για να το γευτεί ξανά. Επίσης, σε επιχειρηματικό επίπεδο, είναι σημαντικό να φτάνουν τα προϊόντα μας σε περισσότερους καταναλωτές γιατί αυτό γεννά επώνυμη ζήτηση. Άρα δεν είναι λάθος να πούμε ότι το Ελληνικό Πρωινό στηρίζει την τοπική οικονομία και συντελεί στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας.

Πόσο σημαντικό θεωρείται το πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό για τους παραγωγούς αλλά και τον ελληνικό τουρισμό;

Η Κρήτη είναι ένας καθαρά τουριστικός προορισμός και είναι πολλοί αυτοί που επισκέπτονται το νησί μας λόγω της κρητικής γαστρονομικής κουλτούρας και διατροφής. Μέσω του προγράμματος Ελληνικό Πρωινό έχω τη δυνατότητα να συνεργαστώ με ξενοδόχους που θέλουν να προσφέρουν μία διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία κατ’επέκταση και εμείς οι παραγωγοί ενισχύουμε την τουριστική ανάπτυξη και οικονομία. Το ελληνικό πρωινό για εμάς τους παραγωγούς λειτουργεί ως «δίκτυο». Μας ανοίγει μία νέα πόρτα προώθησης των προϊόντων μας. Μας δίνει τη δυνατότητα να επεκταθούμε και σε νέες αγορές.

Από την εμπειρία σας και τη συνεργασία σας, ποιο είναι το προϊόν σας που παράγεται περισσότερο για τις ανάγκες του Ελληνικού Πρωινού; 

Στο τυροκομείο Ψηλορείτης από το 1993 παρασκευάζουμε μια αρκετά μεγάλη γκάμα παραδοσιακών  προϊόντων όπως Γραβιέρα, Κεφαλοτύρι, Ανθότυρο ξηρό, Μυζήθρα, Ξυνομυζήθρα, ξυνόχοντρο, Ανθόγαλο, Γαλομυζήθρα, και αρκετά ακόμα προϊόντα τα οποία λόγο  του αρκετά μεγάλου υψομέτρου που βρισκόμαστε, αλλά και την επιλογή του γάλακτος που προέρχεται από ντόπιες φυλές  ζώων,  που εκτρέφονται σε ορεινές περιοχές την μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου, έχουν αυτήν την ιδιαίτερη και αυθεντική γεύση. Το προϊόν που παράγεται περισσότερο για τις ανάγκες του Ελληνικού Πρωινού είναι η Γραβιέρα η οποία είναι σύμβολο της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής με τεραστία ιστορία παρασκευής στο νησί μας εδώ και αιώνες.

 Ποια θα θέλατε να είναι η εξέλιξη του προγράμματος Ελληνικό Πρωινό

Θα ήθελα να ενταχθούν ακόμα περισσότεροι ξενοδόχοι και να στηριχθεί από περισσότερους παραγωγούς ώστε να δημιουργηθεί μία μεγάλη κοινότητα Μελών. Επίσης, γνωρίζω ότι το Ελληνικό Πρωινό έχει μπει σε νέα φάση εξωστρέφειας γεγονός που θα μας δώσει την ευκαιρία επικοινωνίας με τους ξενοδόχους και προώθησης των προϊόντων μας πέρα από τα στενά τοπικά πλαίσια.