SCROLL
ΠΙΣΩ ΣΤΟ BLOG

Πως και πότε ξεκίνησε η ιδέα του Explore Messinia;

Όλα ξεκίνησαν το 2013, όταν μέσα στην οικονομική κρίση τέσσερεις φίλοι και συγγενείς, η Κατερίνα, ο Τρύφωνας, ο Γιώργος και ο Φώτης αφήνοντας πίσω μας την ζωή στην πόλη και αψηφώντας την δυσμενή οικονομική συγκυρία αποφασίσαμε με όραμα και τόλμη αλλά κυρίως με αγάπη για τη φύση και τις υπαίθριες δραστηριότητες να κάνουμε το χόμπι μας επάγγελμα και να δημιουργήσουμε την Explore Messinia ένα τουριστικό γραφείο υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής που θα υλοποιεί περιηγήσεις χωρίς χρήση μηχανοκίνητων μέσων, αφήνοντας ελάχιστο αποτύπωμα στο περιβάλλον και με τις οποίες θα μοιραζόμασταν με τον κόσμο αυτό που αγαπούμε περισσότερο, τις ομορφιές του τόπου μας.

Ένα χόμπι λοιπόν που έγινε κύρια απασχόληση.

Πριν ακόμα το χόμπι γίνει επάγγελμα δεν χάναμε ευκαιρία κυρίως τα σαββατοκύριακα που να μη βρεθούμε στην αγκαλιά της φύσης. Παθιασμένοι λάτρεις του Kayak εξορμούσαμε σε θάλασσες και ποτάμια εξερευνώντας σπιθαμή, σπιθαμή κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αγαπημένος μας προορισμός ωστόσο παρέμενε η Μεσσηνία και κυρίως ο όρμος του Ναυαρίνου στα δυτικά του νομού και στη Μεσσηνιακή Μάνη ανατολικά. Στα αυτά τα δύο σημεία ξεκινήσαμε και οι πρώτες εκδρομές της Explore Messinia. Η περιοχή του Ναυαρίνου που εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000 απλώνεται μπροστά από τη γραφική πόλη της Πύλου όπου το νησάκι Σφακτηρία στέκεται μπροστά του σαν φυσικός κυματοθραύστης, προστατεύοντας τον όρμο από τους ανέμους του ανοικτού Ιονίου. Ο φιλόξενος όρμος είναι ένας τόπος απίστευτης φυσικής ομορφιάς, με εντυπωσιακό τοπίο, ζεστά, κρυστάλλινα νερά και χρυσαφένιες αμμουδιές. Τα ήρεμα νερά εδώ προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για ταξίδια με Sea Kayaks ειδικά για αρχάριους αλλά και προχωρημένους. Η Καρδαμύλη το ονειρικό χωριουδάκι της Μεσσηνιακής Μάνης χτισμένο ανάμεσα στα καταγάλανα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου και τον επιβλητικό Ταΰγετο δημιουργεί ένα από τα ωραιότερα τοπία της Πελοποννήσου. Οι εκδρομές με Sea Kayaks εδώ είναι ένας μοναδικός τρόπος να εξερευνήσει κανείς τις δαντελωτές ακτές της Μάνης. Τα κυριότερα αξιοθέατα της που ο επισκέπτης βιώνει μέσα από τις περιηγήσεις με Sea Kayaks στην περιοχή είναι τα θαλάσσια σπήλαια, η επιβλητική ακτογραμμή, οι κρυφοί όρμοι, και τα παραδοσιακά παραλιακά χωριά της.

Το κοινό πως σας υποδέχθηκε; 

Επισκέπτες και στις δυο από τις παραπάνω περιοχές αγκάλιασαν τις εκδρομές μας πολύ γρήγορα γεγονός που μας προξένησε μεγάλη έκπληξη. Διαπιστώσαμε πόσο πολύ έλειπαν δραστηριότητες σαν τις δικές μας στον τόπο. Η επιτυχία του εγχειρήματος μας κρίθηκε από τις εντυπώσεις των πελατών μας σε ιστοσελίδες κριτικών όπως το Trip Advisor. Κείμενα που μας τιμούν και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε. Σήμερα μπορούμε περήφανα να λέμε ότι βάλαμε το λιθαράκι μας ώστε να δημιουργηθούν ισχυρότεροί δεσμοί μεταξύ του τόπου και των επισκεπτών αφού κάθε χρόνο άνθρωποι που πέρασαν από τα χέρια μας επιστρέφουν ξανά και ξανά για τις διακοπές τους στην περιοχή μας.

Ποιες είναι οι εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κανείς μαζί σας; 

Πέρα από τα θαλάσσια ταξίδια με Sea Kayak η εμπειρία του επισκέπτη μαζί μας εμπλουτίζεται με εκδρομές και περιηγήσεις στα βουνά, τις λίμνες, τα ποτάμια και τα φαράγγια την Μεσσηνίας. Στο θηλυκό ποτάμι της Νέδας, στο φαράγγι του Πολυλιμνίου, στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, στις αμμοθίνες της Βοϊδοκοιλιάς και στον επιβλητικό ορεινό όγκο του Ταϋγέτου. Με αυτό τον τρόπο αποκαλύπτουμε στους επισκέπτες όλα τα κρυμμένα μυστικά του τόπου μας με τον μοναδικό τρόπο που μόνο ένας ντόπιος μπορεί να προσφέρει.

Πόσο σημαντική είναι η προστασία του περιβάλλοντος για εσάς;

Από το ξεκίνημα μας το να προστατέψουμε το περιβάλλον και να υιοθετήσουμε πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ήταν πρωταρχικό μας μέλημα. Προωθούμε και επιδιώκουμε την εμπλοκή των επισκεπτών μας σε υπαίθριες δραστηριότητες χωρίς χρήση μηχανής. Έχουμε διαπιστώσει ότι με αυτόν τον τρόπο υπάρχει αποτέλεσμα όχι μόνο στην αύξηση του ενδιαφέροντος των ανθρώπων για το περιβάλλον και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση αλλά στην αρμονική συνύπαρξη τους με τη φύση ώστε να γίνει ξανά κομμάτι της ζωής των σύγχρονων ανθρώπων με θετικές επιδράσεις στη φυσική κατάσταση και στην υγεία τους. Στις μέρες μας με την εξάπλωση της πανδημίας αντιμετωπίσαμε και εμείς όπως όλοι την αναπόφευκτη κρίση και των περιορισμό του κύκλου εργασιών μας. Διαπιστώσαμε ωστόσο μια αυξημένη ανάγκη των επισκεπτών της περιοχής μας για επαφή με τη φύση και ταξίδια φιλικότερα προς το περιβάλλον. Αυτό αποδεικνύει ότι οι επισκέπτες πλέον όχι μόνο αναζητούν βιώσιμες πρακτικές αλλά και είναι έτοιμοι να τις υιοθετήσουν.

Κλείνοντας, ένα μήνυμα που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας; 

Το μήνυμα που θα θέλαμε να στείλουμε είναι ότι πρέπει και μπορεί η Μεσσηνία να διαμορφώσει και να υποστηρίξει το δικό της πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στην πράσινη τουριστική οικονομία, στο φυσικό περιβάλλον και στην ανάδειξη της εικόνας της ως περιοχή εναλλακτικού τουριστικού προορισμού.

Δείτε περισσότερα για το Explore Messinia