SCROLL
ΠΙΣΩ ΣΤΟ BLOG

Το πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) “Ελληνικό Πρωινό” προσκαλεί τους επισκέπτες της χώρας σε μία βιωματική εμπειρία, σε ένα γευστικό ταξίδι που συνδυάζει τη φύση, την παράδοση και την ιστορία αναδεικνύοντας και στηρίζοντας παράλληλα τον Έλληνα παραγωγό, τον ξενοδόχο και την τοπική επιχειρηματικότητα, στοχεύοντας στη βιώσιμη και ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Στο πλαίσιο συνεργασίας της Marketing Greece με το ΞΕΕ για το Ελληνικό Πρωινό, ζητήσαμε από την κα. Φιλαρέτη Ανδρικοπούλου ιδιοκτήτρια του Z Boutique Hotel να μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία της από το Ελληνικό Πρωινό.

Η εφαρμογή της διασύνδεσης τουρισμού και γαστρονομίας αποτυπώνεται με εξαιρετικό τρόπο στο πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό. Ποια θεωρείται ότι είναι η προστιθέμενη αξία του Ελληνικού Πρωινού για τον ελληνικό τουρισμό; 

Αποφάσισα να ενταχθώ το Πρόγραμμα του Ελληνικού Πρωινού γιατί πιστεύω κατ’αρχάς ότι προσφέρω μία αναβαθμισμένη εμπειρία διαμονής στους πελάτες μου. Τους δίνω την ευκαιρία να δοκιμάσουν γεύσεις πέρα από το τυποποιημένο international πρωινό και συνταγές που στηρίζονται στην παράδοση του τόπου μας. Πιστεύω ότι έχουμε ιδιαίτερα ποιοτικά τοπικά προϊόντα όπως το μέλι, το λάδι, τα τυριά, τα φρούτα που τα φέρνουμε στο πιάτο του επισκέπτη που αν και στην αρχή παραξενεύεται στη συνέχεια ενθουσιάζεται. Για παράδειγμα, κάθε χρόνο ετοιμάζουμε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από πολλά διαφορετικά φρούτα που γίνονται ανάρπαστα. Επίσης η γραβιέρα Κρήτης με ζεστό φρεσκοψημένο ψωμί μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι στα ευρωπαϊκά τυριά και να κερδίσει τις εντυπώσεις. Οι πίτες μας, το μέλι και το ελαιόλαδο που συνιστούν και τη βάση της κρητικής διατροφής είναι πρωταγωνιστές στο ελληνικό πρωινό. Ως μέλος τους Προγράμματος πιστεύω ότι συμβάλλω τόσο στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και παραγωγών, όσο και στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το αποτύπωμα του Ελληνικού Πρωινού στην γαστρονομική ταυτότητα της χώρας; 

Τα πρότυπα μενού που έχουν δημιουργηθεί για πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας καταγράφουν τα τοπικά προϊόντα και τις παραδοσιακές συνταγές κάθε τόπου. Όλες οι συνταγές βασίζονται στην ιστορική διαδρομή του τόπου, τις συνήθειες των ανθρώπων που τον κατοικούν, στις παραδόσεις και τα έθιμα. Έτσι, παρότι οι συνταγές μας πλέον είναι πιο σύγχρονες και ευφάνταστες, στη βάση τους στηρίζονται στην παράδοση και αποτελούν μέρος του γαστρονομικού προφίλ της χώρας.

Η ενσωμάτωση του Ελληνικού Πρωινού στη λειτουργία της επιχείρησης σας αποτέλεσε μια εύκολη διαδικασία ή πιστεύετε πως το θετικό αποτύπωμα του προγράμματος εξάλειψε τον όποιο βαθμό δυσκολίας μπορεί να προέκυψε; 

Το Ελληνικό Πρωινό έχει ήδη διανύσει μία πορεία 10 και πλέον ετών, οπότε η διαδικασία ένταξης είναι τυποποιημένη και καταγεγραμμένη. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος που εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα και την εποχικότητα των προϊόντων, τη διατήρηση του κόστους σε ανεκτά επίπεδα, στις γευστικές συνήθειες των πελατών κλπ. Η συνεργασία με τα στελέχη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου με βοήθησε στη χρήση «καλών πρακτικών» που ήταν χρήσιμες για να ξεπεράσω ότι θέμα προκύπτει. Όμως, το θετικό αποτύπωμα τόσο σε χρηματοοικονομικό επίπεδο όσο και στην αποδοχή από την πλευρά του πελάτη, πιστεύω ότι αξίζει την προσπάθεια. Επιπλέον, αισθάνομαι καλά που ενισχύω την τοπική οικονομία και τους επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στην τοπική παραγωγή και τυποποίηση ποιοτικών προϊόντων.

Ποια θα θέλατε να είναι η εξέλιξη του προγράμματος στα επόμενα χρόνια; Να συμμετάσχουν περισσότερες επιχειρήσεις; Να εμπλουτιστεί περαιτέρω ως δράση και να ενισχυθεί; 

Θέλω να αισθάνομαι μέρος μίας μεγάλης κοινότητας ξενοδόχων που επενδύουν στο να προσφέρουν αναβαθμισμένη τουριστική εμπειρία. Μέρος αυτής της εμπειρίας είναι και το Ελληνικό Πρωινό και προτείνω και σε άλλους ξενοδόχους συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Γνωρίζω ότι το πρόγραμμα είναι σε μία φάση ανανέωσης και πιστεύω ότι στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο θα κάνουν όποιες ενέργειες και συνεργασίες χρειάζεται για να έχουμε ένα σύγχρονο πρόγραμμα που προβάλλει την ελληνική γαστρονομία και επηρεάζει την τελική επιλογή του ταξιδιώτη αφού η τοπική γαστρονομία είναι ένας σημαντικός λόγος στην απόφαση κάποιου να ταξιδέψει σε έναν τόπο. Άρα κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικό να συνεχιστούν και να ενισχυθούν οι δράσεις προβολής και εξωστρέφειας του προγράμματος τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.