SCROLL
ΠΙΣΩ ΣΤΟ BLOG

Μετά από 20 χρόνια σπουδών και εργασίας στην τουριστική βιομηχανία εντός και εκτός Ελλάδας, η ζωή πριν από 7 χρόνια με έφερε στην Σαντορίνη. Έναν ηφαιστειακό τόπο που με συνεπήρε από την πρώτη στιγμή με την ενέργειά του, και την ανεπανάληπτη θέα της μοναδικής καλντέρας.

Ανακάλυψα τυχαία τα υπέροχα μονοπάτια της ένα καυτό καλοκαιρινό πρωινό, σε μια προσπάθεια να ξεφύγω από την πολυκοσμία. Πολύχρωμα ηφαιστειακά πετρώματα, μοναδικά καστέλια, υπέροχα εγκαταλελειμμένα υπόσκαφα και οικισμοί, αρχοντικά ξεθωριασμένα από τον χρόνο και πληγωμένα από τον σεισμό του 1956. Και ανάμεσά τους εύφορες εκτάσεις σε ‘ποτάμια’ ελαφρόπετρας, υπέροχη αρχιτεκτονική, μοναδικές νοστιμιές, ήθη έθιμα και παραδόσεις που χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Ρημίδια και ξερολιθιές που αιώνες τώρα σμιλεύουν έναν ερημικό απόκρημνο τόπο σε μια ολοζώντανη και ανθεκτική στις κακουχίες κοινωνία. Παντού θησαυροί αλλά ελάχιστος κόσμος να τους απολαύσει.  

Ξαφνικά γεννήθηκε το ερώτημα, «γιατί;» Όχι γιατί ήταν δύσκολοι στην πρόσβαση. Και σίγουρα όχι γιατί δεν υπήρχαν αρκετοί επισκέπτες. Είχε να κάνει με το ότι θεωρούνταν δεδομένο πως το ηλιοβασίλεμα στην καλντέρα είναι το μοναδικό αξιοθέατο του νησιού. Και πως λίγοι θέλουν να περπατήσουν όταν είναι σε διακοπές. Ειδικά στο «πιο ρομαντικό νησί του κόσμου». Υποθέσεις και εικασίες για το πως ενδιαφέρονται να περάσουν τις διακοπές τους οι επισκέπτες της Σαντορίνης.

Ελάχιστοι πρότειναν τα μονοπάτια στους επισκέπτες του νησιού. Και κανείς δεν προσέφερε τις περιηγήσεις με τα πόδια σαν οργανωμένη υπηρεσία.

Το περπάτημα ήταν ανέκαθεν ένας πολύ προσωπικός τρόπος να χαλαρώσω αλλά και να εξερευνήσω νέους τόπους. Αλλά τελικά μου έδωσε μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψω και αξιοποιήσω μια επιχειρηματική εμπειρία. Μέχρι τότε δεν είχα φανταστεί τον εαυτό μου ιδιοκτήτη επιχείρησης, πόσο μάλλον σε έναν τόπο που φαινομενικά τα προσφέρει όλα.

Η δυνατότητα να ανακαλύψει κάποιος έναν τόπο μέσα από τα μάτια ενός ντόπιου είναι το θεμιτό. Και το περπάτημα είναι ο πιο απλός, ενεργητικός αλλά και υπεύθυνος τρόπος για να το κάνει κάποιος. Ειδικά σε μια εποχή μου η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη είναι στο επίκεντρο συζητήσεων. Και που ο υπερτουρισμός και η επίδρασή του φαίνεται πιο ξεκάθαρα από ποτέ, ειδικότερα λόγω της πανδημίας.

Η επιτυχία του εγχειρήματος κρίθηκε από τις εντυπώσεις των πελατών μας. Αλλά και από τον τρόπο που καλύφθηκε η προσπάθεια μέσα από διάφορες δημοσιεύσεις. NY Times, Travel & Leisure, The Times, Sunday Telegraph, Greece-Is, Deutshe Welle, ITV, Rough Guides αλλά και η πρόσφατη υποψηφιότητα για Best Tourism project από το British Guild of Travel Writers μας τιμούν και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε.

Ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως η προσοχή των επαγγελματιών και των φορέων στράφηκε στην προβολή του αυθεντικού κομματιού του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Αλλά και στην διατήρηση του χαρακτήρα ενός τουριστικού προορισμού στο ακέραιο.

Η φιλοσοφία μας είναι να προσπαθήσουμε να φέρουμε σε επαφή τους επισκέπτες με τα γνωστά αλλά και κάποια πολύ καλά κρυμμένα αξιοθέατα της Σαντορίνης. Με έναν τρόπο ενεργό αλλά και φιλικό προς το περιβάλλον, χωρίς να επιβαρύνουμε άλλο τις υποδομές του νησιού.

Και είναι χαρά και τιμή μας που αυτή η ιδέα βοήθησε στην ανάδειξη και επιτάχυνση της τάσης για μια αυθεντική και ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία. Βοηθώντας παράλληλα στην ορθολογικότερη διαχείριση των τουριστικών ροών.

Με έναν σμπάρο, πολλά τρυγόνια.

Δείτε περισσότερα για το Santorini Walking Tours