SCROLL
ΠΙΣΩ ΣΤΟ BLOG

Ένα μικρό ορεινό χωριό και μια παρέα νέων που δημιουργεί έναν χώρο αναψυχής για να φιλοξενεί τον ελεύθερο χρόνο τους. Με την ίδια διάθεση της νεανικής της ηλικίας και την ίδια αγάπη για τον τόπο η παρέα ωριμάζει, σχεδιάζει, δημιουργεί, μεταδίδει τις αξίες της, αφήνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και βάζει άθελα της το χωριό στον χάρτη των ελληνικών προορισμών. Μια τοπική πρωτοβουλία που συνοψίζεται σε μια φράση: “Η Παύλιανη είναι οι άνθρωποι της”.

Πηγαίνοντας τον χρόνο πίσω, θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας πως ξεκίνησε η ιδέα για το Πάρκο της Παύλιανης.
Πριν 30 περίπου χρόνια, όταν η γενιά των τωρινών μεσηλίκων ήταν η νεολαία του χωριού μη έχοντας χώρο για τις μαζώξεις μας – υπήρχαν μόνο καφενεδάκια που σύχναζαν (γλυκύτατα κατά τα άλλα) γεροντάκια – «έπεσε» η ιδέα ενός χώρου δικού μας. Με μια γενναιόδωρη παραχώρηση ενός χωραφιού από έναν Παυλιανίτη, ξεκίνησε το Παρκάκι. Ένα δίχτυ για βόλλευ, δυο τελεφερίκ και ένα αυτοσχέδιο bar για φραπέ και τσιπουράκι. Για χρόνια το Παρκάκι το ξέραμε μόνο εμείς και αλήθεια πολύ το διασκεδάζαμε. Τα παιδιά βαριούνται γρήγορα. Έτσι και εμείς σκεφτήκαμε να το πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Να βάλουμε και άλλα παιχνίδια, ένα πικ – πονκ, μια αιώρα, μια αιώρα, ένα μονοπάτι ακόμα..

Και από μια πρωτοβουλία των νέων του χωριού σε έναν προορισμό που προσελκύει το ενδιαφέρον του ταξιδιωτικού κοινού. Ποια η διαδρομή για να έρθουμε στο σήμερα;
Τα χρόνια περνούν, εμείς συνεχίζουμε να είμαστε νέοι και ας μεγαλώνουμε. Με τη στήριξη του Συλλόγου Παυλιανιτών αλλά και κατοίκων μόνιμων και μη ξεκινάμε μεγαλεπήβολες κατασκευές. Το παρκάκι μεγαλώνει, παίρνει μορφή και εμείς μεγαλώνουμε μαζί του. Γίνεται σημείο αναφοράς μας, όταν οι δρόμοι μας θα χωρίσουν θα συναντιόμαστε εκεί χωρίς ραντεβού. Θα ζωγραφίζουμε, θα κατασκευάζουμε, θα συντηρούμε, θα χαιρόμαστε, θα παίζουμε. Η παρέα έχει μεγαλώσει. Μεσήλικες εμείς, νέο αίμα τα παιδιά μας, με περισσότερη όρεξη, νέες ιδέες, πιο πολλές αντοχές και αγάπη που περισσεύει. Η τεχνολογία και το internet μπήκε στη ζωή μας και αυτό μας επέτρεπε να είμαστε σε τακτική επικοινωνία. Ιδέες, σκέψεις, προτάσεις «πέφτουν» στο τραπέζι, το οργανώνουμε και ξεκινά η υλοποίηση.

Όλοι και ο καθένας ξεχωριστά αναλαμβάνουμε κάτι. Πάντα με σεβασμό στη φύση και στο περιβάλλον, στο κάθε μικρό δεντράκι που ξεπετιέται κλείνοντας το μονοπάτι εμείς θα βρούμε τρόπο να το καλωσορίσουμε και να το αφήσουμε να θεριέψει.

Το παρκάκι ξεκίνησε από την αγάπη για τον τόπο σας, εθελοντικά. Σήμερα ο εθελοντισμός τι ρόλο διαδραματίζει στο εγχείρημα σας σήμερα;
Τον βασικό θα έλεγα! Η συντήρηση του Πάρκου απαιτεί χρόνο, κόπο και χρήματα. Ο Σύλλογος, οι επαγγελματίες του χωριού, οι κάτοικοι, όλοι βοηθούν, όλοι υποστηρίζουν. Επίσης, ο Δήμος Λαμιέων μας στηρίζει παρέχοντας μας υλικά που το κόστος τους για τη δική μας τσέπη είναι απαγορευτικό. Ενώ τα καλοκαίρια οργανώνονται εθελοντικές δράσεις, με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα προκειμένου να επιδιορθώσουμε, να καθαρίσουμε, να ζωγραφίσουμε. Αρκεί κάποιος να αναρωτηθεί πως όλα αυτά τα βαριά υλικά μεταφέρθηκαν μέσα στο δάσος. Φυσικά κουβαλώντας τα με τα χέρια από την είσοδο.


Είχατε φανταστεί ότι το Πάρκο της Παύλιανης θα γίνει προορισμός;
Κανείς από εμάς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε. Στόχος μας λοιπόν δεν ήταν η επισκεψιμότητα. Όμως το παρκάκι μας έγινε Πάρκο όλων και εμείς συνεχίζουμε να το φροντίζουμε με την ίδια αγάπη και το ίδιο μεράκι. Κάθε Σαββατοκύριακο η επισκεψιμότητα ξεπερνά τις προσδοκίες μας, και το χωριό μας υποδέχεται με χαρά τον κόσμο που έρχεται να δει από κοντά το δημιούργημα μας.
Όμως όλα τα πράγματα έχουν δυο όψεις. Έτσι ενώ το χωριό μας έχει αναδειχθεί σε προορισμό, κάθε Δευτέρα κάποιος από εμάς θα περπατήσει όλη τη διαδρομή του Πάρκου για να μαζέψει τα σκουπίδια που με περίσσιο θράσος αφήνουν πίσω τους δυστυχώς πολλοί επισκέπτες. Δεν είναι όλα ρόδινα για εμάς καθώς αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες και εμπόδια, πρακτικά και ηθικά. Η Παύλιανη δεν ήταν έτοιμη να υποδεχτεί τόσο κόσμο και αυτό έχει αρχίσει να γίνεται εμφανές σε διάφορα επίπεδα. Από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, την αδυναμία κάποιες φορές να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος επισκεπτών, η κυκλοφοριακή συμφόρηση (!) που δημιουργείται εντός του οικισμού κ.α. Παρόλα αυτά όλοι μαζί προσπαθούμε να καλυτερεύσουμε τη διαβίωση των κατοίκων και των ανθρώπων του χωριού, να ανταποκριθούμε στο 100% στις απαιτήσεις των επισκεπτών μας, παλεύοντας με ότι μέσο διαθέτουμε να διεκδικήσουμε καλύτερες παροχές για τον τόπο μας, και πάντα με προτεραιότητα να μην στερηθεί ο τόπος μας τη γραφικότητα του. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε!

photo credits: anastasios_koukousoulis (insta)

 

Εάν έπρεπε να διαλέξετε ένα αγαπημένο σας σημείο στο Πάρκο ποιο θα ήταν αυτό;
Αυτό είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να απαντηθεί. Είναι τόσα πολλά τα σημεία, από το πολυφωτογραφημένο γεφύρι –πιάνο, ο instagrammable θρόνος του GοT, η οργανωμένη παραλία «Μπλατσανήδρα», τα μονοπάτια δίπλα στον Ασωπό. Υπάρχει ένα σημείο που ξεχωρίζω και αυτό είναι το σημείο από όπου ξεκίνησε το παρκάκι. Στο βόλεϋ στα τελεφερικ , στο “γούπατο ” (το όνομα του μπαρ μας) για συναισθηματικούς λόγους. Εκεί νιώθω σαν στο σπίτι μου, γαληνεύω κι ας είναι γύρω μου 100 άνθρωποι. Για εμένα όμως αυτό που πάντα ξεχωρίζει είναι οι άνθρωποι του Πάρκου! Τόσο όλοι αυτοί που το φροντίζουν, το προσέχουν και το υποστηρίζουν όσο και όλοι αυτοί που ερχόμενοι στο χωριό μας, σεβόμενοι τον χώρο και τον προορισμό, δημιουργούν όμορφες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους τους και τελικά το αγαπούν.

Δείτε περισσότερα για το Πάρκο της Παύλιανης